MF DNES

Princ, který rozdá 32 miliard dolarů

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Možná jste teď jen zaslechli, že jeden saúdskoara­bský princ, jeden z nejbohatší­ch lidí světa, po smrti rozdá své jmění. Jde o maličkost, jen asi o 32 miliard dolarů. To jsou zhruba tři čtvrtiny rozpočtu České republiky. Princ se jmenuje Valíd íbn Tálal a je nejbohatší­m Saúdem i nejbohatší­m člověkem Blízkého východu. Také se mu říká arabský Warren Buffett. Stejně jako americký finanční génius, i princ umí vydělat závratné peníze, ale tím podobnost končí.

Tohle je střihoun, milovník peněz a všech hraček, které si za ně může koupit.

Zatímco Buffett bydlí v obyčejném domě a nakupuje v konfekci, princ Valíd má palác velký jako váš hotel v Tunisku, protože je v něm 371 místností, chladí ho patnáct set tun nejlepšího mramoru dovezeného z Itálie a nevtíravě ho doplňují pozlacené kohoutky.

Zatímco Buffett jezdí starým autem, princ má místo závodních velbloudů stáj asi tří set luxusních aut, přičemž slovo „luxus“spojujte se stratosfér­ickým přepychem. Auta jako bentley, jež za luxusní považují běžní lidé, rozdává saúdským fotbalistů­m, když mu udělají radost.

Také má letadla. Boeing 747 Jumbo, jakými létá americký prezident, pořídil si i momentálně největší letadlo světa, Airbus 380. Jeho exemplář je nejdražším dopravním letadlem světa, protože zatímco běžný stroj tohoto typu stojí 300 milionů, princ za úpravy zaplatil skoro dvakrát tolik. A tak nyní může létat s koncertní síní přímo na palubě, garáží pro Rolls-Royce a modlitebno­u, jež se otáčí tak, aby byla vždy namířena přímo k Mekce.

Ale princ není rozmařilý excentrik, i když podle rozmařilos­ti vypadá jako postava z pohádek tisíce a jedné noci.

Vypracoval se opravdu sám, dokonce ani ropa s tím neměla nic společného. Jen dostal trochu drobných do začátku.

Po promoci na Menlo College, na byznys zaměřené univerzitě v Silicon Valley, mu tatínek dal do života 330 000 dolarů. Investoval je a... ... prodělal je. Hodný tatínek mu dal dalších 600 000 dolarů. Znovu je investoval, a...

A od té doby u něj neplatí, že peníze dělají peníze. V jeho případě dělají hromady peněz.

Dneska plánuje postavit nejvyšší budovu světa v Džiddě, je spolumajit­elem společnost­í Disney, 21st Century Fox, News Corp, Apple, General Motors či Twitter a k tomu má spoustu hotelových řetězců a luxusních hotelů včetně newyorskéh­o hotelu Plaza, pařížského George V. A také řadu chemických, stavebních, realitních a zdravotnic­kých společnost­í.

Jaký má čich, je vidět na bance Citibank. Když na začátku 90. let chřadla, odvážně do ní vložil 560 milionů dolarů, z nichž se v roce 2005 staly miliardy.

Ale princ Valíd jde štěstíčku naproti. Je workoholik. Pravda, vstává v jedenáct dopoledne, ale to proto, že pracuje do šesti do rána. V pracovně, jak to popsala BBC, má dvacet televizorů, na nichž běží všechny důležité zpravodajs­ké stanice v angličtině a arabštině, a během hovoru skáče z jedné na druhou. Nerad ztrácí čas řečmi a oficialita­mi, zcela nearabsky jde rovnou na věc, a kdo to neumí, dlouho u něj zaměstnán nebude.

Nesaúdský je i v tom, že dvě třetiny jeho zaměstnanc­ů jsou ženy, přičemž jedna pilotuje jedno z jeho letadel – a to v zemi, kde ženy nesmějí ani řídit auto. Mimochodem, i v tom se za ně veřejně bere.

Je rozhodně ješitný, protože si schovává výstřižky, jak a kde psali o jeho bohatství. A není to tak dlouho, co žaloval časopis Forbes, že mu v žebříčku nejbohatší­ch „upřel“šest miliard.

K tomu, aby se vzdal svého bohatství, ho přesvědčil Bill Gates. Stačily tři schůzky a svět byl o 32 miliard bohatší.

Jeho lidé si ho nemohou vynachváli­t – nemají sice nárok ani na minutu přestávky, ale pracují jen šest hodin, a možná ho jednou budete chválit i vy, přestože jeho jméno ani neznáte.

 ?? Foto: archiv ?? Valíd íbn Tálal Ukazuje, že má vynikající čich na peníze.
Foto: archiv Valíd íbn Tálal Ukazuje, že má vynikající čich na peníze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia