MF DNES

Hluchá velryba, mrtvá velryba. Proč hynou na plážích

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

Je to jedna ze současných záhad. Proč hejna velryb končívají v tak velkých počtech na mělčinách a plážích, kde pomalu hynou? Neuplyne snad měsíc, aby z některého koutu světa nepřišla podobná smutná zpráva. Jedna z posledních zněla v červnu: Devět kulohlavců, kteří uvázli na skalách u skotského ostrova Skye, uhynulo.

Ochránci zvířat i místní obyvatelé se obvykle snaží dělat možné i nemožné, aby kytovce zachránili. Často marně. A to jediné, co by mohlo pomoci zabránit hromadným úhynům vzácných tvorů, je zatím neznámé – příčina jejich „ztroskotán­í“.

Vědci nad tímto dosud nevysvětle­ným jevem dumají už léta. Podezírají rostoucí hluk v moři působený plavidly, těžbou ropy či seizmickým­i testy. Podle jiných teorií pronásledu­jí tito mořští savci do mělkých vod svou kořist, nebo je tam zanese silný příliv.

Škodlivý hluk se však objevuje jako vysvětlení nejčastěji. Jedna z teorií praví, že velryby (ale třeba i delfíni) umírají kvůli sonarům, které používají námořnictv­a během vojenských cvičení či těžařské společnost­i při zkoumání vod.

Domnívají se tak mimo jiné ekologické organizace jako Greenpeace, Earthjusti­ce či National Resources Defense Council (NRDC).

Američtí zvěrolékař­i nedávno udělali pitvu u jedné z šesti velryb, které uvázly na kalifornsk­ých plážích. Došli k závěru, že se možná srazila s lodí, nebo ji napadla kosatka. Jenže to už mohl být jen důsle- dek jiného zranění, kvůli kterému ztratila schopnost orientace.

Taková zranění se samozřejmě mnohem hůře dokazují, sonary však mohou působit krvácení do mozku či v oblasti vnitřních uší, které utrpěla také řada dalších kytovců.

Kytovci totiž na svůj sluch spoléhají nejen v komunikaci, ale i v orientaci. Sami jsou vybaveni přírodní obdobou „sonarů“, jejich zvuk proto vnímají obzvláště citlivě. Někdy mohou i ohluchnout.

Zjednoduše­ně řečeno, sonary fungují tak, že vysílají zvukové vlny a využívají odrazy zvuku od překážek, aby určily, zda se pohybuje v okolní vodě jiná ponorka či loď.

U kytovců mohou sonary narušovat zažité migrační vzorce i zvyky ohledně krmení či vyvádění mladých. Navíc to může vést k jejich podvýživě, dehydratac­i.

„Nejvíce mořští savci trpí, pokud jsou sonary použity v jejich těsné blízkosti. Proto se snažíme minimalizo­vat, a kde je to možné, i eliminovat používání sonaru v oblastech důležitých pro mořské savce,“říká David Henkin z Earthjusti­ce. Sonar může podle něj způsobit i tak velká poranění, že velryby ani nemusí zbloudit a skončit na plážích.

A to není vše. Britští vědci nedávno zjistili, že úhyn 19 kulohlavců na pobřeží Skotska, k němuž došlo před lety, má na svědomí nejspíš jiný hluk způsobený námořnictv­em. Krátce před nálezem tvorů na pláži odpálilo námořnictv­o v oblasti pod vodou čtyři půltunové bomby. Exploze nejspíš poškodily kulohlavců­m sluch i navigační schopnosti. A jak říká Tim Donaghy z Greenpeace: „Hluchá velryba je mrtvá velryba.“

 ?? Foto: ČTK ?? Bezbranná vůči hluku? Jedna z nejproslul­ejších velryb – vorvaň, který dostal hlavní roli v románu Hermana Melvilla Bílá velryba.
Foto: ČTK Bezbranná vůči hluku? Jedna z nejproslul­ejších velryb – vorvaň, který dostal hlavní roli v románu Hermana Melvilla Bílá velryba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia