MF DNES

Vedro ve Vatikánu, kardinálov­é do šortek?

-

VATIKÁN Papež to má dobré. Cestuje teď po mírně chladnější Latinské Americe, zatímco duchovní ve Vatikánu se musí nějak vyrovnat se sálajícím horkem a potí se pod upnutými rouchy. Předpisy ohledně oblečení jsou však v církevním státě neúprosné a žádné úlevy se ani kvůli extrémnímu počasí nepovolují.

Čelo prodavače v papežském krejčovské­m obchodě se za pultem s rolemi látek perlí kapkami potu, teploty v Římě se blíží 40 stupňům. V salonu Gamarelli nakupují kardinálov­é, biskupové a kněží svá roucha. Nosí je v zimě i v létě, kdy jim v dlouhých a ke krku upnutých, nejčastěji černých klerikách bývá velké horko.

„Žádné speciální letní modely neexistují, jen šijeme z o něco tenčích látek. Ale šortky pro kardinály – to ne,“tvrdí prodavač.

„Dress code je dress code,“říká o pravidlech oblékání kněz a šéf německého vysílání rozhlasové stanice Radio Vaticana Bernd Hagenkord. Pro něj ovšem přísná pravidla neplatí, po redakci smí on i jeho kolegové chodit v tričku a krátkých kalhotách.

Aby si Vatikán kvůli vedrům naordinova­l prázdniny, to neexistuje. „Volno je ale vlastně celý srpen, kdy jsou vatikánské úřady zavřené,“říká Hagenkord. Papež František ale tuto dobu tráví jinak než jeho předchůdce Benedikt XVI. a nejezdí do výše položeného, a tudíž chladnější­ho letního sídla Castel Gandolfo nedaleko Říma. Zůstává ve městě a jedinou úlevou tak je pro něj pobyt ve starobylýc­h palácích s tlustými zdmi, jichž je v církevním státě opravdu dostatek.

„V zimě se nedají vytopit, v létě je v nich naopak příjemně,“chválí výhody několik staletí starých budov Hagenkord.

Nyní papež unikl vlně veder do Latinské Ameriky, kde je přece jen o něco chladněji. A hlava katolické církve je na tom v létě o něco lépe i obecně: jeho oblečení je totiž bílé. Sutanu z vlny, kterou František nosí v zimě, nahradí roucho z lehčích přírodních tkanin. To je io něco průsvitněj­ší a někdy se dokon- ce dá zahlédnout to, co má papež na sobě pod dlouhou sutanou.

Těžké to nemají jen duchovní, ale i věřící, kteří po tisících proudí každou středu na generální audienci na Svatopetrs­ké náměstí. „Je potřeba si s sebou vzít slunečník, klobouk a hodně vody. Před sluncem se tam nedá nikde schovat,“radí mluvčí německého centra pro poutníky. Na náměstí v centru Vatikánu lidé v létě často kolabují, a tak jsou během setkání s papežem vždy připravené sanitky.

Ačkoli během července se audience nekonají, užijí si turisté úmorného vedra i tak dost a dost – třeba při čekání v hodinových frontách před vstupem do Svatopetrs­kého chrámu a Vatikánský­ch muzeí. (ČTK, APA)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia