MF DNES

Rád zabiju Heydricha aspoň pracovně, líčí Jamie Dornan

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

už zítra v časopisu Víkend DNES

PříBěh DoBývÁní lEgEnDÁrní skÁly Hrdina erotické ságy Padesát odstínů šedi se na karlovarsk­ém festivalu představil v úplně jiném světle, jako herec poctěný rolí českého národního hrdiny Jana Kubiše.

KARLOVY VARY Lehce zarostlý, v bílé rozhalence a béžovém saku vypadal Jamie Dornan jako typický lázeňský turista. A civilní odstup si držel jak při cestě špalírem jásajících fanynek, tak při tiskové konferenci, která měla jediné téma: Anthropoid. Válečné drama o atentátu na Heydricha, které za dva týdny začne v Česku točit Sean Ellis, předvede herce vzešlého z modelingu v roli jednoho z našich výsadkářů Jana Kubiše. Režisér objevil operaci s krycím názvem Anthropoid před čtrnácti lety díky dokumentu a od té doby sbíral podklady, herec se o ní dozvěděl až ze scénáře.

„Lichotí mi, že mě považujete za mladšího, ale už je to dost dávno, co jsem v rodném Belfastu vychodil školu. Druhou světovou válku jsme samozřejmě v dějepisu měli, jenže já tehdy moc neposlouch­al a pozadí atentátu na Heydricha jsem objevil až díky své roli. Fascinuje mě, je mi ctí, že se mohu stát součástí takového projektu. A fakt, že mohu hrát skutečnou postavu historie, má tu výhodu, že vychází z reálných základů. Můžete si o ní zjistit více faktů než o postavě smyšlené,“uvedl Dornan.

Režisér zná minulé filmové verze události včetně snímku Jiřího Sequense Atentát, který považuje za výtečný, ve svém pojetí by se však chtěl více soustředit na emoce hrdinů než jejich čin. „Chci vědět, jak se cítili, když stáli před Heydrichov­ým mercedesem, proto jsem hledal her- ce, kteří mají schopnost přenést na plátno realistick­ou stránku postav včetně jejich lidských chyb,“vysvětlil Ellis, proč si mimo jiné vybral právě Dornana.

„Zosobňují sebeobětov­ání, které mělo obrovský vliv na celou zemi. Ale také to byli mladí muži, kteří bojovali za to, v co věřili, kteří měli své rodiny. Nikdo na světě by nemohl popřít, že Heydrich ztělesňova­l skutečné zlo, takže jsem rád, že ho mohu zabít alespoň takříkajíc pracovně. Kubiš je mi z mých rolí nejbližší právě proto, že trestá zlo – na rozdíl od seriálu Fall, kde moje tem- ná postava vraždí bezdůvodně,“prohlásil herec.

Divoké Severní Irsko

Pro Dornana nabízí český příběh ještě jednu spojitost: „Pocházím ze Severního Irska, tedy místa, které zažilo spoustu konfliktů. Jsem rád, že už tomu tak není, nicméně vás to pochopitel­ně ovlivní. Přinejmenš­ím v tom, že lépe chápete podobné věci, které se dějí jinde na světě!“

Na otázku MF DNES, jak by odpověděl lidem, kteří atentát na Heydricha považují za zbytečné gesto vykoupené následnými tragédiemi včetně Li- dic, Dornan odpověděl: „Není asi na mně, abych tohle rozhodoval. Jistě, vše se dá posuzovat ze dvou stran, ale podle mě to byl čin, který dokázal, že Češi jsou ochotni bojovat. Na jejich místě bych udělal totéž. Pochybnost­i některých Čechů chápu, nicméně se domnívám, že z toho vzešlo více dobrého než zlého.“

Jamie Dornan přiletěl včera z Londýna jen na pár hodin, po festivalov­é zastávce se zase vracel. Zanedlouho se v pražských zákoutích i v barrandovs­kém studiu setká rovněž s českými kolegy, ve filmu Anthropoid se objeví Anna Geislerová, Alena

Jamieho Dornana včera v Karlových Varech doprovodil­a Anna Geislerová, která se s ním objeví ve snímku Anthropoid. Foto: Dan Materna, MAFRA Mihulová či Václav Neužil. Tuzemské partnery britského projektu zastupují Kryštof Mucha a David Ondříček, kteří se s Ellisem domluvili na spolupráci loni právě na karlovarsk­ém festivalu.

„A dokonce si vybral k natáčení pár stejných míst jako já v thrilleru Ve stínu,“těší Ondříčka.

Film o „skutečných lidech, kteří vykonali neskutečné věci“se bude točit v angličtině a jeho hlavní aktér Jamie Dornan slíbil, že udělá vše pro to, aby „diváci Jana Kubiše přijali za svého“. Podle něj se lidé silných válečných příběhů nikdy nenabaží.

 ??  ??
 ?? Jak přežít Matterhorn ??
Jak přežít Matterhorn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia