MF DNES

Lars von Trier nemá rád herce, tvrdí režisérův oblíbenec

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

KARLOVY VARY Armageddon, Blade, seriál Borgia. Herec Udo Kier má na svém kontě mnoho rolí ve velkých hollywoods­kých projektech. Třeba režisér Lars von Trier ho za posledních dvacet let až na pár výjimek obsadil do všech svých snímků. Když Kier přijel před dvanácti lety na festival do Karlových Varů poprvé, přivezl právě Trierův film Dogville. Nyní sem sedmdesáti­letý německý herec zamířil se snímkem mladého režiséra Gyuly Nemese Zero, v němž si zahrála i česká herečka Martina Krátká, a Zakázanou komnatou kanadského klasika Guye Maddina.

Poprvé jste přijel v roce 2003, změnil se od té doby festival?

Jsou místa, kam se vrátíte a zjistíte, že se úplně proměnila. Žil jsem kdysi v Římě, a když jsem se tam po deseti letech vrátil, bylo to strašné. Ale tady se nic nemění a to je skvělé. Všichni tu zjevně chtěli mít dům, tak jsou domy tak blízko u sebe. Byl to tenkrát dobrý rok, přijel jsem sem s Trierovým Dogvillem a můj kamarád Gus Van Sant přivezl Slona.

Jaké filmy tu letos představuj­ete?

Dva úplně rozdílné snímky. Ve snímku Zero mají hlavní roli včely. Neuvědomuj­eme si totiž, že vymírají. A pokud vymírají, vymíráme i my. Hrdina filmu pracující v továrně na med odmítá dodávat do medu zlatou barvu. Já tam samozřejmě hraji zloducha, který staví vysílače pro mobilní telefony. Ty vydávají zvuk, který včelám vadí. Natáčení mne bavilo, ale film jsem zatím neviděl, tak nemohu říct, zda je dobrý, či špatný. Stejně tak jsem neviděl ani druhý snímek Zakázaná komnata, ten však měl skvělý koncept. Mám rád Guye Maddina a líbí se mi jeho nápad točit němé snímky.

Jak jste se ke snímku Zero, který točil mladý maďarský režisér, dostal?

V Budapešti mě mají rádi. Za komunismu jsem tam s režisérem Miklósem Jancsóem natáčel Maďarskou rapsodii a další filmy. Režiséra to asi zaujalo. A mě zase zaujal příběh o včelách.

A co Lars von Trier, je komplikova­né s ním spolupraco­vat?

Pro mne to složité není. Lidé, kteří to říkají, jsou často sami komplikova­ní. Ti nejlepší herci bývají většinou ti nejslušněj­ší lidé. Jenom nejistí herci dělají problémy. A třeba Lars von Trier vůbec nemá rád herce. Když jsme spolu točili poprvé, tehdy film Epidemie, hrál jsem s vousy a mastnými vlasy krále. Hned při první scéně mi řekl: „Stop, nehraj, prostě jen buď unaveným králem.“A to je jediná věc, kterou mi za těch pětadvacet let řekl. Musel jsem zahodit vše, co jsem se do té doby naučil. Dneska už jen přijdu, přečtu si scénář a pak to tak udělám. Myslím, že nikdo nemá rád herce, kteří hrají. Ani já ne.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Německý herec Udo Kier.
Foto: Dan Materna, MAFRA Německý herec Udo Kier.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia