MF DNES

Před rokem a půl byl šéf ČNB Miroslav Singer za nepřítele lidu, protože zdražil korunu. Je dobře, že šel proti proudu.

-

proti koruně povede k poklesu reálných mezd a ke snížení kupní síly domácností. To byla také hlavní výtka Singerovýc­h kritiků. Všechno zdraží, lidé si nebudou moct dovolit jet k moři.

Jenže statistick­á data to tak úplně nepotvrzuj­í. V roce 2014 počet výjezdů na zahraniční dovolenou poklesl o pouhá tři procenta. Do nejpopulár­nější české dovolenkov­é destinace, což je tradičně Chorvatsko, vyrazilo 785 tisíc Češek a Čechů, čili jen o dvanáct tisíc lidí méně než v roce 2013. Dražší koruna tak lidem dovolenou nezruinova­la a na stabilní kurz si už lidé podle všeho zvykli. Uvidíme to, až Český statistick­ý úřad vydá údaje o zahraniční­ch dovolených za rok 2015.

Ty si mohou lidé dovolit hlavně proto, že se české ekonomice daří. V prvním čtvrtletí letošního roku rostla podle statistiků o čtyři procenta a dobrá zpráva je, že pozitivní vliv na růst má český export. A tam je také třeba hledat vliv opatření centrální banky.

Po roce a půl od intervence na devizovém trhu je už jasné, že ČNB pod vedením Miroslava Singera jednala správně, nebo minimálně nejednala chybně. Dobrou zprávou je, že jedním z mála ekonomů, kteří už v roce 2013 měli odvahu se za Singera postavit, byl tehdejší premiér a budoucí guvernér ČNB Jiří Rusnok. Singer totiž z vedení centrální banky odejde už za rok, takže se ukončení intervencí ve své dosavadní funkci s největší pravděpodo­bností „nedožije“. Jeho měnová politika však neskončí, což je pro stabilitu ekonomiky nesmírně důležitá zpráva.

A také je důležité mít v čele centrální banky člověka, který se nebojí jít proti veřejnému mínění ve chvíli, kdy je přesvědčen, že koná správně. Za to si Miroslav Singer zaslouží velkou poklonu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia