MF DNES

Jak se Kalousek přiznal k velké chybě

-

Nebývá obvyklé, že se vysoce postavený politik přizná k chybě. Bylo proto zajímavé tento týden ve Sněmovně poslouchat lídra pravicové opozice Miroslava Kalouska z TOP 09, jak říká, že si bude až do smrti vyčítat chybu, kterou udělal při schvalován­í důchodové reformy ve vládě Petra Nečase. TOP 09 byla pro povinné spoření ve fondech, na rozdíl od VV a ODS. Prošlo spoření dobrovolné.

Není divu, že pak pro ČSSD bylo lehčí přesvědčit lidi, aby do fondů nevstupova­li. Zvláště když jim Bohuslav Sobotka svatosvatě slíbil, že reformu zruší, jen co jeho strana vyhraje volby a dostane se do vlády. Na spoření ve fondech se po jeho slovech rozhodlo vsadit jen něco přes 80 tisíc lidí. Zejména těch lépe situovanýc­h, pro něž to bylo výhodnější.

To, že druhý pilíř padne, tak bylo jisté už ve chvíli, kdy sociální demokracie sestavila nový kabinet s ANO a lidovci. Ani pro jednu ze stran nebylo dost zajímavé penzijní reformu pravicové vlády bránit, i kvůli nízkému počtu lidí, kteří se s ní ztotožnili. Pro Andreje Babiše a jeho ANO bylo zásadnější zabránit zvyšování přímých daní, pro KDU-ČSL uhájit církevní restituce.

Smutné však je, že tento týden při pro- jednávání pohřbu penzijní reformy Nečasovy vlády nikdo nepředstav­il náhradní plán. Tedy co hodlají Sobotka, Babiš a šéf lidovců Pavel Bělobrádek udělat, aby měly penze i za několik desítek let jakous takous hodnotu a nestaly se ještě více chudinskou dávkou. Za tu státní důchody už dnes nikoli neprávem považují mnozí penzisté.

Penzijní matematika je přitom neúprosná. Zatímco v roce 2000 vyplácel stát zhruba 1,9 milionu starobních důchodů, loni už jich bylo přes 2,3 milionu. A jestliže dnes na sto lidí v produktivn­ím věku připadá 26 důchodců, za padesát let bude tento poměr výrazně nevýhodněj­ší, na sto lidí v aktivním věku bude penzistů již 58.

Samozřejmě, někteří současní politici nad tím „na řecký způsob“mávnou rukou, ale od členů vlády máme právo očekávat odpovědný přístup a širší rozhled než do nejbližšíc­h voleb.

Babiš se aspoň o něco pokusil. Na jaře poslancům řekl, že předloží vlastní návrh penzijní reformy. Když mu profesor Jaroslav Vostatek navrhl ideu rovného důchodu, tak se o tom ještě ministr financí zmínil před poslanci. Pak však Vostatek přišel s tím, že se má zcela zrušit státní podpora

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia