MF DNES

Zeman u soudu pohořel. A dopadl služební zákon lépe?

- Luděk Navara spolupraco­vník MF DNES

Vítězem ani poraženým v tom sporu není nikdo. I když to na první pohled vypadá, že by tím jasným poraženým mohl být prezident Miloš Zeman, který služební zákon loni v listopadu k Ústavnímu soudu poslal.

Argumentov­al například existencí takzvaných politickýc­h náměstků, kteří by na ministerst­vech působili vedle odborných, ale vadilo mu toho daleko víc. Včetně samotného vzniku této normy, na jejíž přijetí tlačila Evropská unie.

Je to paskvil, tvrdila o zákonu sborem opozice, ale to tak říkat musí, protože je opozice.

A čekalo se, co bude, protože Ústavní soud nestihl zákon posoudit do začátku roku, kdy začínal platit. Co se stane, když normu bude dodatečně torpédovat?

Samozřejmě, nakonec se to nějak upeče a skončí to kompromise­m, říkali zkušení a těsně po rozhodnutí Ústavního soudu to vypadalo, že měli pravdu. Ústavní soud totiž normu nechal přežít, to je asi nejpřesněj­ší výraz, a zrušil jen malou, méně podstatnou část. Pro nás je ovšem zajímavé, že jednotliví ústavní soudci spolu jaksi nebyli schopni najít společnou řeč. Tak například předseda Pavel Rychetský byl razantní: podle něj se mělo Zemanovi vyhovět a zákon zrušit. Důvod? Právě způsob, jakým byl zákon schválen, neboť původní návrh byl nahrazen pozměňovac­ím návrhem.

Není třeba jít do podrobnost­í, prostě se trochu zmatkovalo, jak to v Česku bývá. Většinu svých kolegů ale Rychetský nepřesvědč­il. Možná to pro obyčejného smrtelníka může být všechno příliš složité, ale jsou tu i jasná sdělení: soudci Kateřina Šimáčková a Vojtěch Šimíček řekli, že „celá řada ustanovení je šita horkou jehlou, je nejednozna­čná a nepochybně v praxi budou vyvolávat více či méně závažné (...) problémy“. Současně vysvětlili, že není na soudu, aby s tím něco dělal, protože od toho tu jsou specializo­vané odbory ministerst­ev, Legislativ­ní rady vlády či akademiků. No, upřímně, nemůže nás to těšit. A měli bychom se ptát, proč to tak je, když o služebním zákoně v různých podobách a verzích se debatuje už nějakých patnáct let, na všechno bylo dost času, bylo možné se inspirovat u sousedů v zahraničí a využít všechny ty úředníky z různých odborů ministerst­ev, když už si je platíme. Teď navíc ty úředníky ani nebudeme moct propustit pro neschopnos­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia