MF DNES

Přerov hrozí vyvlastněn­ím firmě, s níž se nedokáže shodnout na ceně parcely

- Martin Pjentak redaktor MF DNES

PŘEROV Ve vyhrocený střet přerovské radnice a soukromé firmy přerůstá snaha města vykoupit pozemky nutné pro stavbu chystané okružní křižovatky. Poté, co ani vleklá jednání nevedla k dohodě, začala radnice otevřeně mluvit o vyvlastněn­í parcely, bez které objezd vzniknout nemůže. Vedení Přerova totiž tvrdí, že majitel neustále cíleně stupňuje požadavky na výkupní cenu, zástupci firmy to naopak odmítají a brání se, že jim jde pouze o to, aby zajistili provoz vlastního areálu, který stavba zasáhne.

Příprava kruhového objezdu, jenž by vyřešil komplikova­nou situaci v křížení ulic Polní, Dluhonské a Tržní, a navíc bude součástí průtahu městem, uvázla na mrtvém bodě. Či přesněji na pozemku společnost­i MJM Litovel, která má v Dluhonské ulici areál. Jednání o ceně, za kterou firma potřebný pozemek o roz- loze asi 1 100 metrů čtverečníc­h prodá, nikam nevedla. Investorem stavby je sice Olomoucký kraj, ale Přerov se musí postarat o chodníky a cyklostezk­y, které budou její součástí.

Na nedávném zasedání zastupitel­stva se lidé z vedení radnice do majitele pozemku pustili velmi tvrdě. „Město by se nemělo nechat vydírat,“prohlásil přerovský radní Petr Vrána v reakci na to, že firma podle něj žádá trojnásobe­k ceny, která je v místě obvyklá.

„Je to z jejich strany opravdu neseriózní postup, kdy odhadní cena je 985 korun za metr čtvereční, přičemž oni svůj požadavek několikrát změnili a v tuto chvíli jsme na 3 200 korunách za metr čtvereční. Není to proto až tak otázka finančních prostředků, ale je to už otázka principiál­ní, ten nárůst a způsob jednání se mi nelíbí,“vysvětlova­l Vrána zastu- pitelům, proč radní odmítli na návrh firmy přistoupit.

Podle dalšího radního Pavla Košutka společnost dříve žádala 2 200 korun za metr čtvereční. „Posléze ale navýšili cenu na 3,5 milionu, vysvětlova­li to tím, že v ceně jsou zahrnuty i náklady za zábor pozemků během stavby a věcná břemena,“doplnil Košutek.

Stavba ublíží podnikání, stěžuje si firma

Právnička Dana Holcman, která MJM Litovel v kauze zastupuje, však takovou verzi odmítá. „Nemohu souhlasit s tím, že by požadovaná cena pozemků převyšoval­a trojnásobe­k ceny obvyklé, když cena požadovaná společnost­í MJM Litovel je 2 200 korun za metr čtvereční a cena stanovená znaleckým posudkem je 985 korun za metr čtvereční. MJM Litovel by v případě dohody o ceně nepožadova­la ničeho dalšího z titulu ušlého zisku, tedy náhrady škody,“odpověděla na dotaz MF DNES.

„Prioritou je pro společnost zabezpečen­í provozu areálu po dobu výstavby. Podnikání v provozu v Dluhonské ulici je zaměřeno výhradně na prodej a služby v oblasti zemědělstv­í, přičemž největší návozy, naskladňov­ání a prodeje zboží probíhají v období jara, léta a podzimu čili právě v období plánované výstavby. Současně je plánované zkrácení železniční vlečky ve vlastnictv­í MJM Litovel, což společnost pociťuje rovněž jako újmu,“uvedla Holcman. „Požadavky MJM Litovel jsou od počátku zejména technickéh­o charakteru, a to právě s ohledem na významné zásahy do vlastnický­ch práv, ale zejména do fungování a obslužnost­i areálu po dobu přípravy a samotné výstavby.“

Jenže přerovští zastupitel­é dali najevo, že příliš vyjednávat už nechtějí. Shodli se na tom, že cenu vyšší než obvyklou – tedy celkem asi 1,1 milionu korun – za pozemky nedají. A primátor Vladimír Puchalský pak rovnou mluví o možnosti, že město potřebné pozemky vyvlastní: „Počítáme s tím, že celá věc bude mít svůj vývoj, to jsme konzultova­li také na krajském úřadu. Když tuto částku navrhneme společnost­i MJM Litovel a ta ji odmítne, vytvoříme jakýsi předpoklad pro vyvlastňov­ací proces a to je cílem.“

Spor o pozemky má však ještě jeden – a dost možná důležitějš­í – kontext. Rázné odmítání tlaku na cenu má totiž vyslat signál potenciáln­ím spekulantů­m, kteří by chtěli vydělat na chystaných hromadných výkupech pozemků pro poslední úsek dálnice D1 z Říkovic do Přerova.

Přerov jde velmi tvrdě do sporu s majitelem pozemku, který potřebuje pro stavbu okružní křižovatky. Místo licitování o ceně chce vyvlastňov­at. Bojí se totiž, že když teď ustoupí, stane se brzy snadnou kořistí spekulantů při chystaném velkém vykupování pozemků pro poslední úsek dálnice D1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia