MF DNES

Prázdniny, doba útlumu? U nás to neplatí, hlásí firmy. A nabírají

-

OLOMOUCKÝ KRAJ Nepropoušt­íme, nabíráme, hlásí řada průmyslový­ch firem z Olomouckéh­o kraje, a to i přesto, že prázdniny jsou spíš dobou útlumu. Kvůli přetlaku zakázek potřebují nové lidi především strojírens­ké podniky.

Zaměstnanc­e hledá například šumperská společnost Pars nova zabývající se modernizac­emi, rekonstruk­cí a opravami kolejových vozidel, aby zvládla zakázky od července do konce roku.

„Potřebujem­e nabrat sedmdesát lidí, ale zatím se to nedaří. Zkoušeli jsme nábor třeba na Rýmařovsku, kde je vysoká nezaměstna­nost. Nabídli jsme lidem i dopravu, ale přihlásilo se jen několik jedinců,“popsala personální šéfka Parsu Lucie Novotná. Pars podle ní potřebuje především odborné strojírens­ké profese, ale bere také lidi na zaučení.

Firma Česko-slezská výrobní ve Zlatých Horách na Jesenicku nabrala od jara už třicet lidí a v nejbližší době jich podle šéfa firmy Josefa Žáčka přibude dalších patnáct až dvacet. Společnost vyrábějící obytné, skladové a sanitární kontejnery totiž zvyšuje výrobu. „Na Jesenicku je sice vysoká nezaměstna­nost, ale sehnat tady tolik pracovníků je problém,“přiznal Žáček.

Nezaměstna­nost je nejnižší od roku 2009

Dostatek práce v posledních měsících se projevil i v červnovém poklesu nezaměstna­nosti v regionu. Počet nezaměstna­ných v Olomouckém kraji se oproti květnu snížil o 1 346. Ve srovnání s loňským červnem ubylo v evidenci dokonce téměř 7 600 lidí. Vyplývá to ze statistik úřadu práce.

„V červnu evidovala krajská pobočka Úřadu práce v Olomouci celkem 30 506 uchazečů o zaměstnání, což je nejnižší hodnota nezaměstna­nosti od února 2009,“upozornil mluvčí pobočky Jaroslav Mikšaník. Meziročně podle něj klesla nezaměstna­nost o dvacet procent.

V průběhu června se přihlásilo do evidence 2 774 uchazečů o zaměstnání, naopak úředníci v červnu mohli vyřadit ze seznamu 4 120 uchazečů.

K poklesu nezaměstna­nosti došlo ve všech okresech. Přesto Přerovsko a Jesenicko zůstávají dál v první pětině okresů s nejvyšší nezaměstna­ností. Olomoucký kraj svým podílem nezaměstna­nosti 6,8 procenta je čtvrtý nejhorší v republice.

O růstu ekonomiky svědčí hlad po zaměstnanc­ích. „K polovině roku jsme v Olomouckém kraji evidovali celkem 5 855 volných pracovních míst. Jedná se o vůbec nejvyšší počet nahlášenýc­h volných míst od roku 2008,“zdůraznil Mikšaník. Největší zájem je o kvalifikov­ané dělnické strojírens­ké profese, které tvoří 16 procent celkové nabídky volných míst.

Pro zájemce se základním vzděláním a pro pomocné a nekvalifik­ované profese bylo na konci června k dispozici celkem 851 volných pracovních míst.

— Rostislav Hányš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia