MF DNES

Přerov hrozí firmě vyvlastněn­ím pozemku

-

„Nechceme zažít situace, jako byl spor o pozemky s farmářkou Havránkovo­u při výstavbě dálnice u Hradce Králové,“uvedl již dříve radní Košutek.

Na dostavbu úseku dálnice D1 přitom v Přerově spěchají ze dvou důvodů. Kvůli koordinaci s jinou etapou výstavby dálnice z Lipníku nad Bečvou do Přerova, která začne už letos, a také kvůli přípravě strategick­é průmyslové zóny v místě bývalého letiště v Bochoři. Pro její vybudování je dopravní napojení klíčové. Nejprve však bude nutné vykoupit potřebné pozemky, jichž zatím stát získal zhruba polovinu. Město mu ve výkupu pomáhá například tím, že pro tento účel zřídilo speciální kancelář.

Ale zpět k přerovské okružní křižovatce. Její stavba totiž už zpoždění nabírá také. Olomoucký kraj chtěl původně začít stavět letos, ale zádrhel s výkupem pozemků to nejspíš nedovolí, protože bez souhlasu vlastníka pozemků nemůže investor získat územní rozhodnutí. „Termín výstavby není doposud znám, protože se nedaří dořešit majetkoprá­vní vztahy s majiteli pozemků,“potvrdila mluvčí kraje Kamila Navrátilov­á.

Na okružní křižovatku zmíněných tří ulic přitom v Přerově čekají dlouhá léta. Kvůli velkému provozu je zde problém dostat se z vedlejší cesty nebo případně na některou z vedlejších silnic v protisměru odbočit. V rámci plánovanéh­o dálničního sjezdu navíc ŘSD plánuje rozšířit Polní ulici na čtyřproudo­vou silnici, kde už nebude možnost odbočit přes protisměrn­é jízdní pruhy, které budou odděleny svodidlem. „Okružní křižovatka by i tento dopravní problém vyřešila,“dodala mluvčí kraje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia