MF DNES

Dolní Morava pod stromy, zmizel nový vodní park i bobová dráha

- Jaroslav Hubený s přispěním Zuzany Pešinové

Oblíbené horské zábavní středisko Dolní Morava, které leží jen pár kilometrů za hranicemi Olomouckéh­o kraje a za zábavou a sportem sem v zimním i letním období míří i tisíce obyvatel regionu, je v troskách. Atrakce včetně bobové dráhy zdevastova­la úterní bouře, škody půjdou podle provozovat­ele do desítek milionů.

DOLNÍ MORAVA V sobotu v Dolní Moravě slavnostně otevřeli nově vybudovaný Mamutíkův vodní park a také Lesní zážitkový park. Turistická atrakce ale po vichřici prakticky přestala existovat. Zničily ji popadané stromy.

„Když jsem to viděla, vyhrkly mi slzy do očí. Hodně lidí pomáhalo, aby to bylo hotové včas, na otevření přišly asi tři tisíce lidí a teď je to všechno zničené,“říká Lucie Svobodová, která pracuje na Dolní Moravě v hotelu.

Jednatel společnost­i Sněžník Martin Palán byl z rozsahu škod zdrcený. „Všechno je úplně cugrunt, zážitkový park a vodní park je totálně pod stromy, lanový park celý spadl, a dokonce i 300 metrů dlouhá bobová dráha. Vytrhané těžké konstrukce leží na poli. Budou to desetimili­onové škody,“řekl Palán.

Zatím netuší, jak se jeho společnost s pohromou vyrovná. „Upřímně nevíme, co si s tím máme počít. Takové tornádo tu místní 60 let nezažili a nás to postihlo takovým způsobem. Nyní s lesáky řešíme, jak spadlé stromy odtěžit. Jsme na nule a navíc je začátek letní sezony,“dodal Martin Palán.

Toho těšilo aspoň to, že chystaná 55 metrů vysoká atrakce nazvaná Stezka v oblacích, která vzniká nedaleko od horské stanice lanovky Sněžník a poblíž chaty Slaměnka a která měla otevřít na přelomu prázdnin, na první pohled vydržela, stejně jako jeřáb, který ji staví a měl by ustát rychlost 160 kilometrů za hodinu. „Jsme ale odhodláni nesložit zbraně. Co se týče hotelu, jeho provoz není zásadně ohrožen, hosté zůstávají,“řekl Palán.

Mamutíkův vodní park byl letošní novinkou areálu Dolní Morava a rozšířit měl letní dětský park. První park svého druhu v republice měl znázorňova­t originální vodní svět s potůčky, brouzdališ­ti, stavidly, vodními mlýnky. Dolní Morava přišla i o jednu z nejdelších a profilem nejzajímav­ějších bobových drah ve střední Evropě či lanový park, který se chlubil přívlastke­m největší v republice.

Součástí areálu je i ve výšce 1 116 metrů nad mořem budovaná Stezka v oblacích, která nabídne krásné výhledy, částečně průhled- ný tobogan, ale i naučné panely. Návrh projektu pochází z dílny architekta Zdeňka Fránka, podle kterého má dílo působit jako let nočního motýla.

Když zájemci vystoupají na vrchol, naskytne se jim pohled na masiv pohoří Králického Sněžníku, Orlických hor, Jeseníků a za dobré viditelnos­ti i Krkonoš. Cesta vzhůru přitom bude mít výchovný charakter, jelikož návštěvníc­i se z informační­ch tabulí dozvědí zajímavost­i o okolí stavby, historii údolí, ale i o mracích jako meteorolog­ickém jevu.

Po dokončení a zprovozněn­í nebudou muset odvážnější turisté zpět po svých. Součástí celé stavby bude také tobogan s klopenými zatáčkami dlouhý 101 metrů, který bude díky okénkům částečně průhledný.

 ??  ??
 ??  ?? Zničené atrakce Vichřice a popadané stromy zničily nové zábavní centrum v Dolní Moravě.
Zničené atrakce Vichřice a popadané stromy zničily nové zábavní centrum v Dolní Moravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia