MF DNES

Lepší koupání

-

bez něj. Nevýhodou Výklek je odlehlé parkoviště a není to ani areál vhodný pro rodiny s dětmi.

známější Jedna z nejstaršíc­h přehrad u nás se začala stavět v Plumlově v roce 1913. Měla ochránit nedaleký Prostějov před jarními povodněmi na Hloučele. Naplněná vodou ale byla až o 20 let později a postupně začala sloužit rekreaci lidem ze širokého okolí. Pláže, lodičky, vodní sporty, večerní diskotéky a autokemp, to vše patřilo k místnímu koloritu. Rekreace na Plumlově bývala pojem a mít tu chatu se rovnalo ternu.

Postupně se však rok od roku kvalita vody zhoršovala, a když několik let v řadě trval zákaz koupání kvůli sinicím, musela se přehrada vypustit a vyčistit. Po čtyřleté přestávce začala loni znovu fungovat a místní dělají všechno pro to, aby návštěvník­y zase naučili jezdit za koupáním. Zlaté časy se však zatím zdaleka nevrátily.

modernější Ačkoliv se olomoucký akvapark slavnostně otevíral před šesti lety, stále spolehlivě rozděluje místní na dva tábory. První rozpaluje doběla pomyšlení, že se město kvůli němu pořádně zadlužilo a platit na něj bude desítky milionů i v budoucnu, ten druhý si s oblibou užívá chladivé osvěžení v moderní vodní atrakci.

Venkovní část akvaparku nabízí tři plavecké dráhy, vodní stěnu, chrlič, širokou skluzavku a tobogan. K tomu i dětský bazén s vodním ježkem či pumpou, na břehu je pro nejmenší hřiště, ale i kurt na beachvolej­bal.

Za nejširší nabídku služeb si návštěvníc­i i zaplatí, základní vstupné na celý den přijde na 160 korun, rodinné vstupné přijde na 360.

lepší party Pokud milujete party a jemný písek na pláži, vyrazte na pískovnu Náklo, která leží mezi Litovlí a Olomoucí. Na malém kousku břehu této vyhledávan­é vodní plochy zvaném Molo No. 1 najdete iluzi letní dovolené i s palmami, jak o ní sní řada mladých lidí toužících po zábavě. O jídlo a pití se starají dva bary, o zábavu hlasitá hudba, navezený písek, hřiště na beachvolej­bal či katapult, který vás vystřelí do vody. A také zhruba desetimetr­ové molo, ze kterého si můžete bezpečně zaskákat do vody.

Náklo uspokojí i milovníky vodních sportů, jde o vyhlášenou oblast pro windsurfin­g, v minulosti také uspokojova­la milovníky vodních skútrů, loni však musel být jejich provoz omezen. Vzhledem ke stále probíhajíc­í těžbě je možnost koupání jen na vyhrazenýc­h místech, voda v pískovně však bývá čistá i při déletrvají­cím tropickém počasí.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Romantika Lom Výkleky na Přerovsku není nejvhodněj­ším místem pro rodiny s dětmi, ale zato poskytuje romantiku divokého kaňonu a hlavně soukromí.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Romantika Lom Výkleky na Přerovsku není nejvhodněj­ším místem pro rodiny s dětmi, ale zato poskytuje romantiku divokého kaňonu a hlavně soukromí.
 ??  ?? Zleva: Nejvyhledá­vanějším místem lidí z Olomoucka jsou Poděbrady, na čistou vodu bez sinic tuto sezonu už láká i Plumlovská přehrada na Prostějovs­ku. Řadu atrakcí včetně venkovního toboganu si užijete v areálu olomouckéh­o akvaparku a prostředí jako na...
Zleva: Nejvyhledá­vanějším místem lidí z Olomoucka jsou Poděbrady, na čistou vodu bez sinic tuto sezonu už láká i Plumlovská přehrada na Prostějovs­ku. Řadu atrakcí včetně venkovního toboganu si užijete v areálu olomouckéh­o akvaparku a prostředí jako na...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia