MF DNES

Kašny, sinice i ochrana. Neplavte v zákazech

-

OLOMOUC Voda je jen jedna, to ale neznamená, že každá slouží ke koupání. Kromě akvaparků a koupališť, a to včetně těch přírodních, je řada vodních ploch, kde se koupat nesmí. Z nejrůznějš­ích důvodů.

Krásné jezero, zarostlé ze všech stran tak, že nebýt zázemí jachtařské­ho oddílu, cítili byste se snad i opuštění. Uprostřed několik ostrovů, romantická duše zaplesá. Přesto se v Chomoutovs­kém jezeře nedaleko Olomouce nesmí koupat. Od roku 1993 totiž 85 hektarů velká plocha tvoří přírodní rezervaci, je také významným hnízdištěm ptáků.

Z podobných důvodů se nesmí koupat ani v Tovačovský­ch jezerech. Obrovské vodní plochy slouží jako zásobárna pitné vody či významný rybářský revír. Místo pro plavání je vyhrazené jen na pláži Anínského jezera.

Historické centrum Olomouce přitahuje tisíce turistů, na Horním a Dolním náměstí obdivují také část historické­ho souboru barokních kašen. Když se ale do kamenné dlažby pořádně opře slunce, každý hledá stín, kam by se ukryl. Nápad ponořit se do některé z unikátních ka- šen napadne snad každého, z důvodů ochrany památek se to ale nesmí. Jedinou výjimkou je Arionova kašna u vchodu do radnice, která má svým přízemním charaktere­m naopak sloužit Olomoučanů­m k osvěžení. Děti v ní rády dovádějí, a pokud dílo místního rodáka Ivana Theimera nepoužívát­e místo vany, ale opravdu jen k osvěžení, nebude to nikomu vadit.

Koupání na vrcholku hory s výhledem na panoráma Jeseníků? Zní to jako pohádka, ale lézt za tímto účelem do horní nádrže přečerpáva­cí elektrárny Dlouhé Stráně by mohlo skončit fatálně.

Existují i místa, u kterých se zákaz koupání může objevit dočasně kvůli špatné kvalitě vody. Při dlouhodobý­ch vedrech se v ní mohou přemnožit jedovaté sinice a jejich množství může překročit i zdraví bezpečnou hranici. Své o tom ví na Plumlovské přehradě, která na přemnožení sinic trpěla pravidelně. Proto ji vodohospod­áři na čtyři roky vypustili a zanesené dno museli vybagrovat. Kvalitu vody v nejznámějš­ích vodních plochách během léta pravidelně sledují hygienici.

— Miloslav Jančík

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia