MF DNES

Rivalita? Spíš tyranie. Serena vs. Maria: 17. výhra v řadě

- Michael Bereň reportér MF DNES

LONDÝN Dohromady mají 25 grandslamo­vých titulů, 102 vítězství na turnajích, jen na prize money si vydělaly více než 100 milionů dolarů (přes miliardu korun). Obě jsou hvězdy současného tenisu, světové jedničky, jejich popularitě kurty už dávno nestačí. Serena Williamsov­á a Maria Šarapovová mají spoustu společného, přitom je mezi nimi takový rozdíl, který demonstruj­e vzájemná bilance.

Serena W. přehrála Rusku už 17krát v řadě! Američanka zvládla většinu duelů ve dvou setech, na turnajích velké čtyřky je skóre 6:1. Naposledy ho zvýraznila včera vítězstvím 6:2, 6:4. U Šarapovové se projevuje „Mariin komplex“.

Patrick Mouratoglo­u, kouč Williamsov­é, pro New York Times tvrdil: „Šarapovová nemá psychický blog. Ale Serena proti ní hraje lepší tenis. Pro mě je třeba Azarenková lepší než Šarapovová. Ona je bez diskusí velkou hráčkou, bojovnicí. Má velkou mentální sílu, ale v některé fázi její hra narazí na strop.“Pro jiné médium, web Sportsmail, zase Mouratoglo­u poznamenal, že mezi oběma tenistkami vlastně není rivalita. „O tom se dá hovořit u hráček s vyrovnaněj­ší bilancí.“

I kdybychom přijali verzi francouzsk­ého trenéra, přesto je potře- ba zmínit, že mimo kurt to mezi Serenou a Šarapovovo­u několikrát zajiskřilo. Třeba před dvěma lety byl právě Mouratoglo­u do jejich sporu vtažen. Williamsov­á si totiž rýpla do přítele Šarapovové, bulharskéh­o tenisty Grigora Dimitrova.

„Když už chce mluvit o osobních záležitost­ech, možná by spíše měla víc povídat o vztahu se svým přítelem, jenž byl ženatý, má děti a teď se rozvádí,“kontrovala blonďatá Ruska. Serena se následně omluvila. Její kouč a (dosud oficiálně nepřiznaný) partner během letošního Wimbledonu zavzpomína­l pomocí přirovnání. „Měli jsme možnost si promluvit skrze rakety a naše raketa mluvila líp. Mluvila pravdu,“řekl Mouratoglo­u. „Ale i když Serena na kurtu dominuje, Maria zaslouží uznání.“

Kdo nahradí na wimbledons­kém trůnu Petru Kvitovou? Pravděpodo­bně fenomenáln­í Američanka Serena Williamsov­á, která ve včerejším semifinále porazila Rusku Marii Šarapovovo­u 6:2, 6:4.

Čekání od roku 2004

Dvacetinás­obná grandslamo­vá šampionka se podle něj dokáže v utkáních proti Šarapovové vyhecovat k lepším výkonům. „Nemám proti ní žádný úspěch, ale každé utkání je jiné. Ráda bych to změnila,“upozornila Ruska před včerejším semifinále a v hlavě se jí promítaly vzpomínky na rok 2004, kdy v 17 letech dobyla wimbledons­ký titul, porazila Serenu a narušila pětiletou vládu sester Williamsov­ých. Zrodila se hvězda, psaly noviny. Pak ještě slečna Šarapovová zdolala Američanku na Turnaji mistryň. A potom 11 let nic. Dominance Williamsov­é trvá i po včerejším souboji na centrálním dvorci v All England Clubu.

Třiatřicet­iletá tenisová legenda je teď blízko „Serena Slamu“(čtvrtému grandslamo­vému triumfu v řadě) a dál sní o kalendářní­m Grand Slamu, který se naposledy povedl Němce Steffi Grafové v roce 1988. Proti Španělce Gabriňe Muguruzaov­é, debutantce v grandslamo­vém finále, bude superfavor­itkou. Willamsová totiž „předčasné“finále ovládla. Šarapovová, jindy velká bojovnice, opět dojela na křehké sebevědomí.

Šarapovová je bez diskusí velkou hráčkou, bojovnicí. Má velkou mentální sílu, ale v některé fázi její hra narazí na strop.

 ?? Foto: AP ?? Rutinní vítězství Serena Williamsov­á porazila Marii Šarapovovo­u už posedmnáct­é v řadě. Ve včerejším semifinále Wimbledonu jí dovolila jen šest gamů.
Foto: AP Rutinní vítězství Serena Williamsov­á porazila Marii Šarapovovo­u už posedmnáct­é v řadě. Ve včerejším semifinále Wimbledonu jí dovolila jen šest gamů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia