MF DNES

Přestupová ruleta se roztáčí. Smlouva končí letos i Štybarovi

- Tomáš Macek reportér MF DNES

LE HAVRE Jde o boj pro fanoušky neviditeln­ý, nicméně často neméně tvrdý jako na silnici. „Až 70 procent námluv jezdců a týmů buď začíná, nebo je dokončeno na Tour,“tvrdí František Raboň, bývalý profesioná­l týmů HTC a Quick Step.

Od startu v Utrechtu a především pak o dvou volných dnech probíhají intenzivní jednání mezi agenty jezdců a manažery stájí.

„Pokud Tour jedete, vaše šance na novou smlouvu je veliká,“říká Raboň. „Tam je totiž na vás upřeno tolik očí, že si o ni můžete říci třeba jen únikem nebo usilovnou prací pro tým.“

Největší hvězdy tu pochopitel­ně neřeší, ZDA je někdo bude chtít, ale KDE jim nabídnou nejlepší závodní i finanční podmínky.

Takový je i případ Marka Cavendishe, jehož roční plat v týmu Etixx-Quick Step činil dle zákulisníc­h informací 2,5 milionu eur. Zaručí mu je tým opět? „Musí na Tour nejprve dokázat, že je stále nejlepším sprinterem na Zemi,“naznačil manažer stáje Patrick Lefevere. Zatím Brit spurty prohrává.

Velká čtyřka Contador, Froome, Nibali, Quintana je ve svých stájích pod smlouvami i pro příští sezonu. A česká čtyřka na Tour? Leopold König má smlouvu ve Sky do konce roku 2016 a Jan Bárta v Boře Argon ještě o rok déle.

Romanu Kreuzigero­vi na podzim skončí tříletý kontrakt v Tinkoff-Saxo. Zatím se však nehovoří o tom, že by zamířil jinam.

Stejně tak vyprší kontrakt včerejšímu vítězi Zdeňku Štybarovi v Etixxu. Triumf v Le Havru teď navýšil jeho hodnotu. Setrvá však nadále ve stáji zaměřující se na jeho oblíbené klasiky, která má však až příliš mnoho lídrů pro tyto závody?

„V jiném týmu by dostal ještě více šancí, ale Zdeněk jinam nechce,“všiml si Raboň. „Má belgickou manželku, v Belgii si zvykl a je takovým profesioná­lem, že chce být i v Etixxu ze všech nejlepší. Na 99,9 procenta tam zůstane.“

Zato v případě dalších osobností bude platit: škatulata, hejbejte se!

Nejvíce probírané přestupy jsou nyní tři: Richie Porte, lídr týmu Sky na Giru, má být před podpisem ve stáji BMC. Zato mistr světa Michal Kwiatkowsk­i z Etixxu a Mikel Landa z Astany, na Giru třetí, mají zamířit k Froomovi i Königovi do Sky.

Landovi podle listu L’Equipe nabídl tým Movistar plat 1,5 milionu eur ročně, přesto má být vábnička týmu Sky silnější.

„A transfer Kwiatkowsk­ého je podle mých informací prakticky hotovou věcí,“říká Raboň, který na startu Tour potkal některé agenty jezdců a bavil se rovněž s Patrickem Lefeverem. V jeho týmu Etixx letos končí smlouvy nejen Cavendisho­vi, Štybarovi a Kwiatkowsk­ému, ale i Uránovi a Boonenovi.

„Patrick mi řekl, že je zcela nemožné, aby všechny tyto hvězdy i s

Bojují na Tour de France o vítězství, ať už své, nebo svých týmových lídrů, ale zároveň tu jedou také o nové smlouvy. Tady se často rozhoduje o jejich budoucnost­i.

 ?? Foto: AP ?? Zůstane se Štybarem? Zatím není jisté, zda sprinter Mark Cavendish bude v barvách Etixxu-Quick Step závodit i v sezoně 2016.
Foto: AP Zůstane se Štybarem? Zatím není jisté, zda sprinter Mark Cavendish bude v barvách Etixxu-Quick Step závodit i v sezoně 2016.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia