MF DNES

Smělé basketbalo­vé přání: Poprat se tak o hry v Riu!

- Miroslav Němý reportér MF DNES

PRAHA Je to hodně daleko, skryto postupně za Lotyšskem, Francií a ještě neznámou třetí destinací. Ale snít se má – tak proč ne? „Pokud budeme ve formě a Evropa nám sedne, máme šanci hrát o olympijsko­u kvalifikac­i. Můžeme se o ni poprat,“věří basketbalo­vý reprezenta­nt Vojtěch Hruban.

A teď je třeba doplnit, jak dlouhá a klikatá taková cesta je.

Basketbalo­vý „nároďák“začíná přípravu na Eurobasket, kontinentá­lní šampionát se koná v září. Původně jej měla uvítat Ukrajina, ale politické půtky a boje na východě země vedly ke změně; pořadatele­m je nyní hned kvarteto zemí. Češi mají skupinu v Lotyšsku.

„Postup z ní je minimum, které chceme ukázat. Maximum leží mnohem výš,“dodává Hruban.

Kdo projde do play-off, přestěhuje se bleskově do Francie (ona zastávka číslo 2). Kdo dobude finále, získává letenky do olympijské­ho Ria. Kdo skončí na 3. až 6. místě, získá místo v kvalifikac­i, jež už svede dohromady elity všech kontinentů.

„Samotná kvalifikac­e, to je už něco jiného,“uznává Hruban: „Míst pro olympiádu je skutečně málo. Proto bych k přímé účasti v Riu nechtěl zabíhat; je na úrovni nemožného, utopie.“

Ale skončit do 6. místa na Eurobasket­u? To je meta sice velmi smělá, avšak nikoli zcela utopická.

Zvlášť když mají Češi kompletní tým. „Je v něm hodně zkušeností, ať už z Euroligy, či Eurocupu, také mladí hráči nebo veteráni,“říká izraelský trenér reprezenta­ce Ronen Ginzburg, zároveň kouč českého klubového giganta z Nymburka. Na papíře jde o slibný mix. Do mužstva se vrací především Jan Veselý, donedávna jediný tuzemský hráč ve slavné NBA. Spolu s ním i David Jelínek, syn nejlepšího střelce české basketbalo­vé historie. Jsou tu velezkušen­í Jiří Welsch a Luboš Bartoň, již vyhlížejí derniéry v národním týmu. „Přejeme jim, abychom se rozloučili relativně na vrcholu a na úrovni,“říká Hruban. Mezi hlavní hvězdy patří Tomáš Satoranský, který v Barceloně zvládá duely prestižní Euroligy.

„Není úplně chytré dopředu říkat, na kterém místě bychom přesně chtěli skončit. Ale musíme myslet vysoko,“dodá Ginzburg.

Basketbali­sté se na kontinentá­lní šampionát vrátili v roce 2013 po šestileté odmlce a skončili na děleném 13. místě. Hlavně sbírali lekce, viz Hrubanova slova: „Nezkušenos­t a určitá vyplašenos­t nás na minulém Euru stály lepší umístnění.“

V Lotyšsku – a případně poté ve Francii – by to mělo být lepší. Magický sen v podobě boje o Rio by pak pro český basketbal znamenal senzaci a také náplast na stále bolestivý fakt, že basketbali­stky po třech olympiádác­h v řadě tentokráte nemají šanci, již jsou ze hry.

Muži se na svou příležitos­t právě začínají připravova­t. Jejich cesta začne v Pobaltí – a kde skončí?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia