MF DNES

Paříž, před 14 lety: Svorada triumfuje. A pak přijde půst

-

Paříž, Champs Élysées, 29. července 2001. Poslední etapa Tour de France. Po poslední zatáčce míří cyklisté doprava na širokou silnici k cíli. Ján Svorada jede v dresu Lampre na třetí pozici. Cíl je ještě daleko, tak 300 metrů. Přemítá: Mám už nastoupit? Co když tím rozjedu spurt někomu jinému? Bettini z Mapei ale za ním ze spurterské­ho vláčku vystupuje, jel už nadoraz. Tím vzniká díra. Když za to teď vezmu, nikdo za mnou v háku nepojede a mohu na tom vydělat, bleskne Svoradovi myslí. Ano, může to vyjít. A vyšlo to!

Přespurtov­al dva jezdce před sebou a zvedl ruce nad hlavu. Ján Svorada vyhrál na Champs Élysées!

Až za ním projeli cílem dva legendární sprinteři Zabel a O’Grady.

Navázal na své dva triumfy na Tour, jichž dosáhl ve Futuroscop­e 1994 před Rusem Abdužaparo­vem a Němcem Ludwigem a poté v Corku 1998 před spurterský­mi velikány McEwenem a Cipollinim.

V Paříži potřetí jásal v cíli Tour. A vychutnáva­l si to. „Ta euforie se těžko popisuje. Celou Tour jsem se hodně trápil. Byl jsem nachlazený, protože v prvních 10 dnech nám pořád pršelo a přejet Francouzsk­é středohoří bylo pro mě dost náročné. A pak jsem i přesto vyhrál pro sprintery tak ikonickou etapu.“

Rozhodně by jej tehdy nenapadlo, že potrvá nekonečnýc­h čtrnáct let, než další český cyklista oslaví vítězství v etapě Tour.

„Já byl rád, že jsem vyhrál, a nepřemýšle­l jsem, co bude dál,“povídá dnes, ve 46 letech rodák ze slovenskéh­o Trenčína, který přijal české občanství a s rodinou nyní žije v Ostopovicí­ch u Brna.

Z předních cyklistick­ých zemí jen Kanada čekala na etapový triumf na Tour déle než Česko – 17 let.

Jenže Češi už nečekají. Zdeněk Štybar to včera v Le Havru zařídil. „Je krásné, když jsou Čech a Slovák na prvním a druhém místě,“říká od obrazovky Svorada.

„Etixxu se aspoň vyplatila práce v koncovce,“hodnotí vzápětí dojezd. „Bohužel, Tony Martin jim ve žlutém upadl a mohl si za to asi sám, protože mu nevyšel přechod zleva doprava a lízl si o kolo soupeře. Vzápětí přišel útok Zdeňka.“

Svorada předtím na mírném cílovém stoupání fandil spíše Slováku Saganovi, byl to dojezd i podle jeho gusta. „Ale Zdeněk využil momentu překvapení, vypracoval si malý náskok. Za ním už nikdo ze sprinte- rů neměl v dojezdu parťáka a nedokázali ho dostihnout.“

Stejně jako kdysi Svorada zaskočil Štybar protivníky. „I když to jeho překvapení bylo delší než mé, atakoval asi 600 metrů před cílem.“

Za měsíc se mohou cesty dvou jediných českých vítězů na Tour opět propojit. V srpnu totiž bude Svorada ředitelem závodu Czech Cycling Tour, na němž už potvrdil účast i tým Etixx. Jistý je start Petra Vakoče a také o Štybarově se jedná.

„Teď by se mohl Zdeněk na Tour trochu pošetřit, aby zvládl u nás startovat,“vtipkuje Svorada.

— Tomáš Macek

 ??  ?? Triumf v Paříži Ján Svorada vítězí v poslední etapě Tour 2001.
Triumf v Paříži Ján Svorada vítězí v poslední etapě Tour 2001.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia