MF DNES

Zradil Krejčíře, teď chce ven

- Adéla Paclíková redaktorka MF DNES

PRAHA Klíčový svědek v případu Radovana Krejčíře, Libanonec Tarek Bechara, se snaží dostat z vězení dřív, než mu v lednu vyprší jeho tříapůllet­ý trest za podvod.

Zkoušel to už letos v květnu, ale neuspěl. Včera se však před soudem vytasil s novým plánem: za jeho působení na svobodě se zaručil spolek Fontes, jenž se podílel na akci, při které vznikly reportáže z Iráku a Sýrie. A v těchto oblastech chce působit i nadále. Bechara – původem z Libanonu – se snažil včera soudkyni Markétu Binderovou přesvědčit, že se spolkem bude spolupraco­vat.

A věřil, že tentokrát to vyjde. „Člověk se ve výkonu trestu poučil. Mám toho za sebou už moc, chtěl bych sobě i svým blízkým dokázat, že mohu žít bez trestné činnosti,“snažil se včera Bechara obměkčit soudkyni. Jenže ta jeho žádost zamítla. „Žádost Fontesu nesplňuje náležitost­i, ze kterých by vyplývalo, jakým způsobem bude tento spolek působit na obžalované­ho, aby se choval řádně a nedopustil se další trestné činnosti, ani to, jaká je vlastně náplň tohoto spolku. Odsouzený sám řekl, že zná předsedu tohoto spolku, ovšem nespolupra­coval s ním a nemá s ním ani žádné úzké vztahy. To není dostatečná záruka,“vysvětlila svůj postoj Binderová.

Viditelně zklamaný Bechara i jeho advokátka zvažují, že se proti rozhodnutí odvolají.

Libanonec, který pomohl policii rozkrýt řadu Krejčířový­ch aktivit, se přitom ještě před více než třemi lety obával, že se mu Krejčíř pomstí. Když opouštěl věznici po pětiletém trestu, měl ze svého odchodu na svobodu obavy. Věděl, že někteří lidé, kteří na Krejčíře donášeli vyšetřovat­elům, jsou mrtví. Tenkrát však netušil, že na něj přímo před branami věznice čeká policie a znovu ho zadrží.

„Bechara byl číslo jedna na Krejčířově seznamu, ale teď už je na vedlejší koleji. Nicméně jednou to přijít může, pokud bude třeba Krejčíř na svobodě,“myslí si někdejší elitní detektiv Karel Tichý, který Krejčířovy kauzy rozplétal.

Sám se včera přišel k soudu podívat. Očekával, že soud Becharu propustí. „Jsou tady větší zločinci, kteří se pouští. Bechara už je zničený člověk, který bude muset zase začínat od nuly. On to opravdu podvodník byl, zároveň ale také poskytl důležité informace k vyšetřován­í přípravy miliardový­ch podvodů vůči státní společnost­i Čepro. Ty peníze se zachránily díky němu. Myslím si, že už má odsezeno dost,“říká Tichý.

 ?? Foto: MAFRA ?? Donášel na Krejčíře Tarek Bechara zůstává dál ve vězení.
Foto: MAFRA Donášel na Krejčíře Tarek Bechara zůstává dál ve vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia