MF DNES

Produkty z „Ježkova statku“vyvolaly spor

-

KAMENICE NAD LIPOU Okolo značky neexistují­cího Ježkova statku se na sociálních sítích rozpoutala diskuse o původu potravin nabízených jako produkty malovýrobc­ů.

Firma Ježkův statek prodává pod svou značkou výrobky, které na žádném Ježkově statku nevznikly. Jde o pouhou gastronomi­ckou značku, nikoli lokalitu původu. Právě to firmě zákazníci na sociálních sítích vytýkají: použití takového názvu je podle nich klamavou reklamou.

„Spotřebite­le neklameme, na etiketě je vždy uvedeno, kdo pro nás produkt vyrábí,“tvrdí David Vortel, který je jednatelem firmy zaměstnáva­jící pět lidí v Kamenici nad Lipou a šest lidí v Jarošově nad Nežárkou.

V provozovně v Kamenici vyrábí Ježkův statek džemy, sterilovan­é okurky a cereálie, v Sýrárně Bratří Brunnerů v Jarošově nad Nežárkou kysané mléčné výrobky, Mlékárna Polná jí dodává pasterovan­é neodtučněn­é mléko a smetanu.

Na etiketě Selského mléka je uvedena zmíněná Mlékárna Polná. „Když si spotřebite­l přečte etiketu, tak vidí, že to vyrábí Mlékárna Polná, a sám se rozhodne, zda si produkt koupí znovu, nebo ne. Připouštím, že je to hra o zákazníka, ale značka Ježkův statek zní určitě lépe, než kdybychom měli značku Dobrá kvalita,“řekl jednatel polenské mlékárny Miloš Kvasnička.

Firma Ježkův statek za rok 2013 utržila podle účetní závěrky 5,8 milionu korun. Potraviny pod touto značkou lze koupit zhruba na padesáti místech.

„Dvěma rozvozovým­i auty zásobujeme Prahu a Brno. Za sezonu zpracujeme tři tuny okurek. Nyní jsme skončili výrobu rybízového džemu, týdně zpracujeme do různých produktů tři tisíce litrů mléka,“uvádí Vortel.

Značka však už byla poškozena. Nyní se musí firma hlavně vypořádat s vlnou negativní reklamy, kterou vyvolala.

— Tomáš Blažek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia