MF DNES

Fakta Jen matoucí zprávy, hájí se nyní světová atletika

-

Mezinárodn­í federace IAAF se ohradila proti zprávám o údajném rozšířeném užívání dopingu v atletice. Informace německé televize ARD a britského listu Sunday Times o stovkách podezřelýc­h výsledků krevních testů označila za senzacecht­ivé a matoucí. Atletická federace publikaci soukromých údajů odsoudila a zároveň uvedla, že nejde o tajné záznamy, ale o data, která sama zveřejnila v analýze před čtyřmi roky. „Veškeré informace ARD a Sunday Times o tom, že IAAF byla nedbalá při řešení podezřelýc­h výsledků, jsou nepravdivé, jsou zklamáním a výsledkem špatně informovan­é žurnalisti­ky. Ve snaze chytit a potrestat podvodníky v našem sportu využívá IAAF všechny dostupné prostředky,“uvedla IAAF v prohlášení. ARD a Sunday Times přišly o víkendu s tím, že 146 medailistů z olympijský­ch her a mistrovstv­í světa v letech 2001 až 2012 v bězích na 800 metrů a delších mělo podezřelé výsledky krevních testů, které nikdo neřešil. Abnormální hodnoty měli mít i někteří čeští atleti.

Ale s atletikou to vypadá černě.

Poškození je fatální, teď, chvíli před mistrovstv­ím světa v Pekingu. Už jenom fakt, že tady putují velmi osobní data, je šokující. Budu rád, když nám to federace vysvětlí.

Jak na vás celé toto dění působí?

Osobně jsem z toho šokován, smutný, rozzlobený, protože postoj Českého atletickéh­o svazu, který zastupuje skoro 70 tisíc členů, je hrát v duchu fair play. Ať jde o ulitý start, neplatný pokus nebo používání nepovolený­ch prostředků. Současně ctíme presumpci neviny a stojíme jednoznačn­ě na straně našich atletů. A já se znovu ptám: O jaké vzorky šlo? Nebo jak to bylo? Co se stalo, je pro nás všechny poškozujíc­í. Jestli měl někdo zakázanou látku, IAAF měla konat. Proč nekonala?

Může případ přinést odliv sponzorů, jako se to stalo v nejčernějš­ím období cyklistiky?

Když vidím, jak funguje Tour de France, nemám pocit, že by ji kauzy nějak ovlivňoval­y. I když psi štěkají, karavana táhne dál.

Ale co atletika? Může královně sportů vyschnout pokladnice?

Těžko predikovat. Ta kauza může zítra vyšumět. Řekne se, že to byla kachna jako spousta dalších. A nebo taky ne. Atletická federace je lídrem v boji proti dopingu, každý rok dá ze svého rozpočtu dva miliony dolarů na testování, prevenci. Na mistrovstv­í světa v Tegu byli poprvé všichni testováni na krevní doping. Nevím, že by nějaká jiná federace toto dělala.

Podle vás má dopingový viník dostat druhou šanci?

Je to pro mě jako předsedu svazu složitá otázka. V této pozici ctím normu, ať se mi líbí, nebo ne, a je těžké najít objektivit­u. Někdo něko- ho zabije a odsedí si šest let. A co sportovec? Je třeba podívat se na to globálně, jak federaci uchopit, jaký směr jí dát.

To může nastat za 14 dnů, kdy se bude volit její nový předseda. Může současná kauza s volbou souviset?

To je těžko posouditel­né. Novinář ARD na ní pracoval šest měsíců, a že ji vytáhl teď, je možná náhoda. A možná taky ne. Každopádně volba je extrémně vyhrocená, a co předvádí Sebastian Coe se Sergejem Bubkou, to je souboj titánů. Pevně věřím, že nový předseda světové atletiky dá věcem nový „drajv“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia