MF DNES

Majitelé heren mají proti státu nový trumf

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Majitelé heren a nonstop barů s automaty jsou o pořádný krok před úředníky. Ačkoli vláda chystá od ledna příštího roku a návazně od ledna 2017 trojici nových zákonů, které omezí hazard, města už nyní zaplavují nové přístroje. Jsou jich už tisíce – kvízomatů, které podle jejich majitelů nejsou výherními automaty, ale vědomostní­mi soutěžemi. Proto soudí, že na ně stát skrze loterijní zákon nemůže. A mají ještě jeden trumf: stejně rychle jako policie začala se zabavování­m těchto přístrojů, vytáhli majitelé znalecké posudky, kterými před kriminalis­ty šermují.

Výsledek? Dopady zákazů hazardu ve městech, která se rozhodla hazard vymýtit, se jim podařilo přinejmenš­ím zpozdit. A na rozdíl od kriminalis­tů mají v rukou alespoň něco.

Plán vlády je jednoduchý: větší pravomoci obcí v regulaci hazardu, povinná zavírací doba heren, zvýšení zdanění hazardu nebo povolení podnikání zahraniční­ch on-line sázkových společnost­í. To vše má přinést do státní kasy ročně navíc dvě miliardy korun.

Jenže klasických automatů už ve městech naleznete málo. Místo nich vznikají nelegální herny s přístroji, kterým se říká kvízomaty. To proto, že sice na první pohled vypadají jako výherní automaty, ale při hře musí hráč odpovídat na vědomostní otázky. Mazanost přístroje je v tom, že podle zákona je loterie pouze hra, při níž je výhra dílem náhody. Majitelé kvízomatů tvrdí, že tady o zisku hráčů rozhodují znalosti, nikoli náhoda. Proto se podle nich na stroje nevztahuje loterijní daň, místní poplatky ani zákazy obcí.

První firma už na internetu i zveřejnila své posudky, které její argumenty podporu- jí. Policie a ministerst­vo nemají nic – jen vlastní názor, že to automaty jsou. Podnikatel­é se odvolávají například na větu v inspekční zprávě Elektrotec­hnického zkušebního ústavu v Praze, kde odborníci konstatují, že vědomostní kvíz nesplňuje požadavky zákona o loteriích, protože o průběhu soutěže rozhoduje účastník. Jenže Elektrotec­hnický zkušební ústav tvrdí, že někteří provozovat­elé kvízomatů jeho závěry zneužívají a dezinterpr­etují. Ústav měl podle ředitele Dalibora Tatýrka v laboratoři pouze část zařízení, nikoli celé – chyběla mu tedy serverová část, vlastní mozek zařízení.

Přitom rozhodnout spor mezi státem a majiteli kvízomatů by bylo jednoduché: v Česku je vedle státního Elektrotec­hnického zkušebního ústavu ještě soukromá společnost Institut pro testování a certifikac­i ze Zlína a jeden z těchto posuzovate­lů by mohl vydat definitivn­í zprávu.

„K tomu by ale byla potřeba součinnost majitelů kvízomatů. V zákoně je napsáno, že pokud si majitel myslí, že se jedná o automat, nechá si jej posoudit a zařadit do správné kategorie. Jenže tito majitelé si to nemyslí, tudíž je nemusí nechat přezkoumat. A nikdo tak dosud nezpochybn­itelně přístroje neposoudil,“popisuje slovíčkaře­ní ve výkladu zákona mluvčí ústavu Daniel Berka.

Zlínský institut popisuje, že pro posouzení potřebuje mít přístroj v laboratoři a tam jej delší dobu zkoumat. Pak by dokázal vypracovat definitivn­í verdikt, jak to s kvízomaty je. „Nejde přijít do provozovny a tam provést posouzení,“říká Jiří Heš, ředitel divize elektro.

Vláda chce od příštího roku výrazně omezit hazard, ale lidé z tohoto byznysu jsou dobře připraveni. Taktiku si vyzkoušeli ve městech, která výherní automaty zakázala už teď. A pracují na jejím zdokonalen­í.

I když tedy přístrojům oficiální posudky chybějí, mají majitelé kvízomatů trumfy v ruce. Tím dalším je znalecký posudek soudního znalce elektronik­y Miroslava Dušáka, který v něm přístroj popisuje jako nespadajíc­í pod zákon o loteriích. Toho pro změnu včera kontaktova­la kriminální policie, aby jí své závěry vysvětlil a pravděpodo­bně aby jeho argumentac­i pak mohla zpochybnit.

„Přístroj jsem tu měl dva měsíce, prověřoval jsem jej a zjistil, že se nejedná o typický herní automat, ale aby člověk vyhrál, musí odpovídat na otázky. Co pak se znaleckým posudkem vyváděli dále, jak jej kdo použil, nevím. Nikdo mě nekontakto­val, až teď policie. S tou samozřejmě budu spolupraco­vat,“uvedl včera znalec Dušák, jehož posudek má MF DNES k dispozici.

Ministerst­vo financí nyní navzdory dohadům o tom, co tedy vlastně kvízomaty jsou, spustilo spolu s cel- ní správou razie, při nichž už zabavilo desítky přístrojů a odhalilo několik nelegálníc­h heren. „Obdobně zaměřené akce se budou konat i nadále po celém území České republiky,“doplňuje Tereza Peprníková z ministerst­va. Největší byla na začátku léta v Českých Budějovicí­ch, při které skončilo v policejníc­h skladech přes 150 přístrojů.

Unie herního průmyslu právě před fígly, kdy vznikají černé herny vydávající se za relaxační soukromé kluby přístupné jen na základě členských kartiček nebo herny s kvízomaty, také varuje. Říká, že právě ve městech jako Brno, České Budějovice nebo Praha, kde platí nulová tolerance hazardu, takové podniky vznikají. „Plynule nahradí dosavadní legální zdaněnou nabídku sázkových her,“komentuje sekretář unie Andrej Čírtek.

Příkladem může být příhraničn­í Vimperk. Městečko s necelými osmi tisíci obyvateli, které řeší roky potí- že s prostitucí, neplatiči i nočními podniky, už před časem přijalo přísnou vyhlášku: automaty zakázala všude. Část heren skončila, část automatů zmizela, ale objevily se nové. Kvízomaty. A s nimi i další fígl, když přijdou městští úředníci s policisty na kontrolu. „Část baru – nebytového prostoru – pronajímaj­í další společnost­i, která tam má kvízomaty. A obsluha vám řekne, že s tím nemá nic společného, že je jim v podstatě úplně jedno, co tam ta firma provozuje,“popisuje úředník hospodářsk­ého a bytového odboru Martin Kalous běžnou praxi.

Ministerst­vo financí varuje, že provozovat­elé nelegálníc­h heren, tedy těch, které nemají přístroje povolené, riskují pokutu až do výše 10 milionů korun. „Zároveň se domníváme, že všechny osoby, které se na provozu kvízomatů podílejí, ať už přímo nebo nepřímo, se dopouštějí trestného činu,“řekl náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia