MF DNES

Vosy útočí. Proč je jich tolik?

- Radka Hrdinová redaktorka MF DNES

PRAHA Všichni o nich mluví, všechny obtěžují a někteří se jich právem bojí. Vosy jsou teď všude.

Létá jich výrazně víc než v jiných letech a komplikují lidem život. Například na Děčínsku už kvůli nim někteří restauraté­ři neservíruj­í jídlo na zahrádkách, nedá se tam v klidu sníst. A pivo si hosté už automatick­y přikrývají táckem.

I hosté penzionu Starý mlýn v Českosaské­m Švýcarsku se schovávají uvnitř restaurace. „V posledním týdnu je to ještě o něco horší. Mají hnízda v lese kolem penzi- onu, a tak se jich nemůžeme zbavit,“říká Lucie Šimonková ze Starého mlýna.

Čím to je, že je agresivníh­o hmyzu letos tolik? I za to může mimořádně suché a horké léto, říkají odborníci. A kalamita bude ještě horší.

Počasí vosám nahrává, říká Aleš Bezděk z Entomologi­ckého ústavu Akademie věd. Čím větší vedro, tím jsou aktivnější. „Kdyby bylo chladněji, vos by byl stejný počet, obtěžovaly by ale méně,“míní Aleš Beneš.

Navíc letošní horké léto následuje po mírné zimě a to je pro vosy ideální kombinace. „Na podzim hnízda vos vymírají, zimu přečkají jen oplodněné samičky. Ty pak na jaře zakládají nová hnízda. Pokud je zima mírná, přezimuje jich více,“říká entomo- log. S letošní generací vos se rozloučíme na konci září nebo na začátku října.

Pro zbytek prázdnin je to špatná zpráva. A vosy jsou agresivněj­ší než včely či sršni. „Na rušivé vlivy na rozdíl od nich snadno reagují i hromadným útokem, zvlášť pokud se člověk ocitne v blízkosti hnízda,“říká Aleš Beneš. Naštěstí při bodnutí uvolní relativně málo jedu. „Smrtelná dávka u vos je zhruba 160 bodnutí, u včel stačí 40 žihadel,“dodává Aleš Bezděk.

Avšak životu nebezpečné jsou vosy pro lidi, kteří jsou na jejich jed alergičtí. Letošní vosí kalamita má první oběť – o víkendu po bodnutí žihadlem zemřel muž v Benátkách nad Jizerou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia