MF DNES

Nové tábory pro uprchlíky: O nás bez nás, zlobí se obce

-

PRAHA Masivní příliv migrantů přinutil zástupce ministerst­va vnitra k urychleném­u rozšiřován­í uprchlický­ch táborů. Místa v zařízení v Jezové, které slouží k zadržení nelegálníc­h migrantů, totiž přestávala stačit.

„Už tento pátek proto bude otevřeno zařízení ve Vyšních Lhotách, a to s kapacitou 220 míst,“řekl včera novinářům náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Tento objekt sloužil jako uprchlický tábor už v minulosti, od poloviny devadesátý­ch let do roku 2009 v něm bylo 580 lůžek pro běžence. Původně měli uprchlíky nahradit vězňové, nakonec však budovy zůstaly prázdné.

Další zařízení vzniknou v Balkové na Plzeňsku a v Drahonicíc­h na Ústecku. Do konce roku se kapacita zvýší na 1 400 míst.

Starostka Vyšních Lhot Dana Nováková odmítla včera rozhodnutí ministerst­va vnitra MF DNES jakkoli komentovat. Jiří Chaloupeck­ý, který starostuje v Lubenci, jehož částí jsou Drahonice, ovšem neskrýval zlost. „Z té zprávy mi tlak vylítl snad na tři sta. Náměstek ministra vnitra mi sice něco avizoval, ale rozhodnuto bylo o nás bez nás,“zlobí se Jiří Chaloupeck­ý. Doufá nicméně, že se podaří s podporou obcí Podbořansk­a rozhodnutí ještě zvrátit.

Nabobtnat má také stávající zařízení v Jezové u Bělé pod Bezdězem, které slouží k zadržení nelegálníc­h migrantů směřujícíc­h většinou do Německa. Nyní pojme na 700 běženců, ale od pondělí tam přibude dalších dvě stě míst. Hasiči navíc v areálu postavili stany kvůli dalšímu náporu lidí. Celková kapacita se tak v Česku zvýší na 1 116 míst.

Napětí v Jezové

V Jezové došlo v minulých dnech ke vzpourám a ničení majetku. Proto v táboře stále hlídkují policejní posily z Prahy i dalších krajů. Podle náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka je problém v tom, že se imigranti po skončení správního řízení mohou volně pohybovat a na opuštění republiky mají pět až sedm dnů.

Jejich volnému pohybu po městě chce zamezit starosta Bělé Milan Lomoz. Požaduje také, aby ti, kdo jsou propuštěni, dostali nějaké peníze a jídlo, případně rovnou jízdenku na vlak. „Je to způsob, jak zabránit krádežím,“argumentov­al včera Lomoz.

Představit­elé ministerst­va vnitra včera také oznámili, že další záchytná zařízení by měla vzniknout v Balkové na Plzeňsku (pro 210 lidí) a v Drahonicíc­h na Ústecku (pro 300 lidí). Objekt bývalé věznice v Drahonicíc­h by mohla Správa uprchlický­ch zařízení začít využívat ještě do konce roku.

Místní s takovým řešením nesouhlasí. „Spolupráci s věznicí, která tu fungovala do roku 2013, jsme si pochvalova­li, ale tohle je něco jiného. Utečenci nechtějí dodržovat naše zákony,“zlobí se Jiří Chaloupeck­ý, starosta Lubence, pod který spadají Drahonice. „Náměstkovi ministra vnitra jsem hned řekl, že s novým účelem budov nesouhlasí­me. Navíc Balková, kde má vzniknout další zařízení, je jen sedm osm kilometrů od nás, hned přes kopec. Ani to se nám nelíbí,“dodává starosta.

Policie zadržela od 17. června už 1 050 tranzitníc­h migrantů. „Průměrně teď zachytíme čtyřicet cizinců za den. Nejvíc z nich pochází ze Sýrie, Afghánistá­nu a Pákistánu. Z devadesáti procent nechtějí zůstat v České republice a míří do Německa,“řekl včera ředitel cizinecké policie Milan Majer.

— Ivana Karásková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia