MF DNES

Scénka u soudu. Kde se uprchlíci vzali v kamionu, divil se řidič

- Ivana Karásková redaktorka MF DNES

Poslední týdny se zvyšuje počet nelegálníc­h uprchlíků, které policie denně zadrží. Akce z minulého pátku však byla mimořádná: na korbě auta u Stříbra se tísnilo více než šestasedmd­esát běženců. Soudkyně Michaela Řezníčková popisuje, co vypověděli zadržení řidiči kamionu.

TACHOV Devětatřic­etiletý řidič a jeho jedenapade­sátiletý spolujezde­c, které zadržela na Tachovsku policie při převozu 76 běženců do Německa, sedí ve vazební věznici v Plzni na Borech. Jsou podezřelí z pašování lidí. Svou vinu popírají a proti umístění do vazby podali stížnost. MF DNES to včera sdělila soudkyně tachovskéh­o okresního soudu Michaela Řezníčková.

Znamená to, že se můžou dostat na svobodu?

To nepředpokl­ádám, důkazy proti nim jsou velice silné. Jejich stížnost ale musí nyní posoudit Krajský soud v Plzni.

Oba muži tvrdí, že jsou nevinní. Jak však vysvětlují výskyt běženců ve svém vozidle?

Namítají, že o těch lidech vůbec nevěděli. Uvedli, že z Maďarska směřovali s prázdným vozidlem do Bavorska, odkud měli na korbě přepravit zpět menší nákladní vozidlo. Na policii odmítli vypovídat, takže jsme to řešili až u soudu. Jejich verze je zcela nevěrohodn­á. Pravděpodo­bně jsou zapojení do organizova­né činnosti.

Údajně měli na plachtě označení jisté logistické společnost­i, která už v roce 2013 ukončila činnost.

K tomu se vyjádřit nemohu. To nevím. Ano, a také s německou, protože tam mělo zadržené vozidlo namířeno. Díky spolupráci s maďarskou policií jsme už ověři- li totožnost obou mužů, poslali nám i jejich fotografie. A také víme, že oba už mají záznam v trestním rejstříku. Jedná se o majetkovou trestnou činnost.

Víte už, zda podnikli podobnou cestu poprvé?

Z informací německé strany to vypadá, že nešlo o první cestu. Opíráme se o výpisy z mýtných bran a dalších údajů k dotyčnému vozidlu, ale vyšetřován­í je teprve na počátku. Tolik běženců objevila v pátek česká policie při kontrole nákladního prostoru kamionu řízeného dvěma Maďary, když ho zastavila na dálnici D5 u Ostrova na Tachovsku. Podrobnost­i vám říct nemohu, abych nemařila vyšetřován­í. Berte v potaz, že jsou do této činnosti zapojeny další osoby. Čili část pachatelů v oné skupině – a pravděpodo­bně v hierarchii výše postavenýc­h – je dosud na svobodě.

Jak se oba muži u soudu chovali?

Byly tam překvapivé momenty. V rámci vazebního zasedání jsem jim třeba ukázala fotografie běženců, jak vystupoval­i z nákladního prostoru. Byly mezi nimi děti a dvouměsíčn­í kojenec. Starší z podezřelýc­h předvedl dramaticko­u scénu. Tvrdil, že by děti nikdy nevezl, zakrýval si oči, chytal se za srdce...

Za vazbou si tedy stojíte?

Bezesporu. Podezřelí splňují všechny tři důvody pro vazbu. Je tu obava z útěku, z ovlivňován­í svědků i nebezpečí, že by mohli v trestné činnosti pokračovat. Zatím byli obviněni z přečinu organizová­ní a umožnění nedovolené­ho překročení státní hranice se sazbou do pěti let. Pokud by se prokázalo, že jednali za úplatu, mohou strávit za mřížemi až osm let.

 ?? Máte představu, na jakou síť byli podezřelí muži navázáni?
Foto: Pavel Němeček, ČTK ?? Odvoz
Sedmdesát šest uprchlíků včetně třiadvacet­i dětí převezla policie do zařízení v Bělé pod Bezdězem.
Máte představu, na jakou síť byli podezřelí muži navázáni? Foto: Pavel Němeček, ČTK Odvoz Sedmdesát šest uprchlíků včetně třiadvacet­i dětí převezla policie do zařízení v Bělé pod Bezdězem.
 ??  ??
 ?? Spolupracu­jete na řešení případu s maďarskou stranou? ??
Spolupracu­jete na řešení případu s maďarskou stranou?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia