MF DNES

Za unesenými Čechy do Libanonu jede šéf protimafiá­nské policie

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

PRAHA Původně plánovaná cesta ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka do Bejrútu, kde měl podpořit pátrání po pětici zmizelých Čechů, se nekoná.

„Měl jsem telefonick­ý rozhovor s ministrem zahraničí Libanonu a můj kolega mě požádal, abych cestu odložil. Řekl mi, že se jim nepodařilo shromáždit dostatek zásadních podkladů a informací, aby to ospravedln­ilo cestu na úrovni ministra do Bejrútu. Mluvil se mnou o tom, že v Libanonu je kompliko- vaná vnitropoli­tická situace,“vysvětlil to ministr.

Místo něj na Blízký východ odletí Zaorálkův náměstek Jakub Kulhánek a ředitel protimafiá­nského útvaru Robert Šlachta.

Kulhánek by měl schůzkami na tamním ministerst­vu zahraničí připravit půdu pro budoucí Zaorálkovu návštěvu.

Co vyšetřili Šlachtovi lidé

Šlachta a jeho podřízení do Libanonu vezou výsledky vyšetřován­í, které vedli v Česku.

Jedna z možných variant zmizení advokáta Jana Švarce, překladate­le Adama Homsiho, armádního zpravodajc­e Martina Psíka a dvojice reportérů jindřichoh­radecké televize totiž může mít souvislost s případem libanonské­ho obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda, kterého chtějí z věznice v Česku vydat Spojené státy. Švarc byl totiž jeho obhájcem.

„Je to jedna z vážných variant, tedy že skutečně mohlo dojít k teroristic­kému činu. I to je důvod, proč případ vyšetřuje Útvar pro odhalování organizova­ného zločinu,“dodal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Nedávno se jména Čechů objevila také v celosvětov­é databázi pohřešovan­ých osob Interpolu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia