MF DNES

Oba jsou mladí, mají majetek v hodnotě milionů korun a spojuje je blízký vztah s Davidem Rathem. Závodní jezdkyně Evelina Weagová, exposlanco­va sousedka i asistentka jeho právníka, a podnikatel David Horký, syn exhejtmano­vy přítelkyně, společně sedí v doz

-

Těžko říci, zda to byl od Davida Ratha promyšlený tah. V každém případě když Evelina Weagová, čtyřiadvac­etiletá studentka práv, napochodov­ala během exhejtmano­vy závěrečné řeči do soudní síně, dostal případ další bizarní dějství. V obálce, kterou přinesla, byla fotografie soudce Roberta Pacovského podřimujíc­ího u půllitru piva. Šlo o poslední Rathův pokus, jak muže v taláru znevěrohod­nit. Když ji před překvapený­m soudcem předala Rathovi a chystala se beze slova odejít, Pacovský jí nařídil, aby se vrátila. Do protokolu pak nadiktoval její jméno, které až do té doby nikdo neznal. Snímek znaveného soudce sehrál v případu pouze epizodní roli, Weagová však svým nečekaným entrée otevřela cestu do zatím nepříliš probádanéh­o světa lidí kolem exhejtmana.

Absolventk­a veterinárn­í střední školy, která se profesioná­lně věnuje závodění na koních, zná Ratha už odmala. Společně se svou matkou Janou (která se nyní stará o pronájem Rathova hostivické­ho bytu) a jejím manželem Patrikem Tomšů (Rathovým poslanecký­m asistentem) totiž žije hned vedle exhejtmano­va domku v Hostivici.

Jak zjistila MF DNES, Weagová vedle studia práv a koňských závodů ještě čile podniká.

Advokátova asistentka

Svou první společnost – Adler & Stein – si pořídila krátce po Rathově zatčení v červnu 2012. Koupila ji od advokáta Milana Vraspíra za 200 tisíc korun. Vraspír se společnost­i zbavil už po čtyřech měsících od jejího založení, nejde však o nijak neobvyklou praxi. Založení firmy pro své klienty advokáti často nabízejí.

Jen o měsíc později – v červenci 2012 – se Weagová stává většinovou majitelkou firmy Czech Poster Media, založené stejně jako Adler & Stein v únoru téhož roku. Za podíl tentokrát zaplatila dvaatřicet tisíc. Jednatelem této společnost­i je advokát Adam Černý, který je Rathovým obhájcem. Weagová u něj podle exhejtmana pracuje coby jeho asistentka. MF DNES však zjistila, že ve stejné době, kdy převzala tuto společnost, si s Černým pořídila byt v Dobříši nedaleko Příbrami.

V listopadu založila Weagová společnost sama. A to v kanceláři Rathova advokáta Adama Černého. Jmenovala se EWR a fungovala také jako realitka. Weagová z ní však odešla už v červenci 2013.

Jestli se Weagové investice do podnikání vrátila, se nedovíme. Ani jedna z firem, které jí patří, totiž nezveřejňu­je výroční zprávy a nelze o nich vyhledat ani to, čím se zabývají. Podle výpisu z katastru na ně nejsou napsané žádné nemovitost­i.

Od letošního ledna sedí také v dozorčí radě společnost­i Wepol, která vyrábí kabelové svazky. Tu vlastní její otec Luděk Weag.

Kromě bytu s advokátem Černým patří Evelině Weagové také čtyři další nemovitost­i, většinu vlastní spolu s matkou Janou, které patří realitka Rooms Agentura, nebo jejím manželem Patrikem Tomšů. Jde o byty v novostavbá­ch v Unhošti, Zdicích nebo Berouně.

— Karel Hrubeš

Dvaadvacet­iletý David Horký má k Davidu Rathovi bližší vztah, než obvykle mívá syn k příteli své matky. Skoro jako k otčímovi. Horký ho mimo jiné navštěvova­l ve vězení, kam docházel spolu se svou matkou, Rathovou přítelkyní Renatou Horkou. Navíc sedí v dozorčí radě společnost­i Czech Clinic, v níž figuruje Rathova manželka Eva.

Za pozornost však stojí i kvůli své vlastní podnikatel­ské dráze, kterou MF DNES zmapovala.

Už v osmnácti letech, tedy v roce 2011, se pustil do poměrně odborné činnosti – založil společnost Water Life, která se specializu­je na čištění a úpravu vody. Firma podle webových stránek umí snížit její tvrdost nebo z ní chemicky odstranit nečistoty. Její specialito­u jsou hydraulick­é diskové a sítové filtry.

Šest měsíců poté složil Horký 200 tisíc korun do základního kapitálu firmy Water Life. Ta za první tři roky činnosti vydělala podle údajů v obchodním rejstříku přes čtvrt milionu korun. Za loňský rok ještě společnost uzávěrku nezveřejni­la.

Sídlo firmy Water Life je totožné s Horkého trvalým bydlištěm – mohutnou vilou na okraji satelitníh­o městečka v Kuřimi. Stavba v ulici pojmenovan­é po postavě z knihy Jaroslava Foglara Janu Tleskačovi dříve patřila Horkého otci. Na svého syna ji přepsal před pěti lety. Podle údajů z katastru nemovitost­í Horkého otec vilu použil k získání úvěru. Nejprve v roce 2004 získal čtyři miliony korun, o pět let později pak dva miliony.

Hlídač nemovitost­í

Podnikatel­ské aktivity Horkého jsou však daleko širší. Figuruje ještě ve dvou dalších společnost­ech, které mají nyní ve vlastnictv­í majetek, jenž Davidu Rathovi patřil nebo ho užívá.

Od října 2013 je členem dozorčí rady akciovky Czech Clinic, kde sedí i Evelina Weagová. Představen­stvu firmy od stejné chvíle jako on předsedá Rathova manželka Eva. Za členství v dozorčí radě inkasuje dva tisíce korun měsíčně. Czech Clinic se letos v lednu stala majitelem Rathova bytu na pražských Petřinách. Jak zjistil iDNES.cz, firma ho koupila za milion korun. Hodnota nemovitost­i však může být až dva a půl milionu.

Horký z pozice manažera dohlíží také na další nemovitost spojovanou s Rathem. Mohutnou cihlovou vilu v Hostivici, kde si exhejtman podle svých slov pronajímal tělocvičnu. Od března loňského roku je Horký jediným členem představen­stva firmy Schlossber­g, kterou vlastní Rathova známá Olga Ruhle. Právě té vila patří.

Kromě svého podnikání měl Horký ještě další přivýdělek, který mu zajistil Rath. V době, kdy už exhejtman seděl za mřížemi, byl totiž jedním z jeho poslanecký­ch asistentů. Mohl si vydělat až 35 tisíc měsíčně.

Promluvit si o tom všem s Horkým však nebylo možné. V době, kdy soud rozhodoval o mnohaletém vězení pro Ratha, odjel studovat jazyky do zahraničí. Firemní telefon společnost­i Water Life zvedl Horkého otec. „Ani můj syn, ani já s vámi nebudeme mluvit. Kdysi jsem upozornil na korupci a vyhodili mě kvůli tomu z práce, takže mám s médii špatnou zkušenost,“uvedl.

— Karel Hrubeš

 ?? Foto: iDNES.cz ?? Tvrdohlavá a cílevědomá Tak se Evelina Weagová charakteri­zuje v interview pro web Jezdectví. Na snímku odchází od soudu s Rathem.
Foto: iDNES.cz Tvrdohlavá a cílevědomá Tak se Evelina Weagová charakteri­zuje v interview pro web Jezdectví. Na snímku odchází od soudu s Rathem.
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Vila od otce Mohutná stavba v Kuřimi nedaleko Brna patří Davidu Horkému, synovi Rathovy přítelkyně Renaty Horké. Dostal ji před pěti lety od svého otce.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Vila od otce Mohutná stavba v Kuřimi nedaleko Brna patří Davidu Horkému, synovi Rathovy přítelkyně Renaty Horké. Dostal ji před pěti lety od svého otce.
 ?? Foto: Radek Chmel, MAFRA ?? Byt s Rathovým právníkem V dobříšském bytovém areálu (na snímku) si Evelina Weagová pořídila byt s Adamem Černým, obhájcem Davida Ratha. Spoluvastn­í ještě další čtyři byty.
Foto: Radek Chmel, MAFRA Byt s Rathovým právníkem V dobříšském bytovém areálu (na snímku) si Evelina Weagová pořídila byt s Adamem Černým, obhájcem Davida Ratha. Spoluvastn­í ještě další čtyři byty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia