MF DNES

Stát má nasypat další miliony do krachující opravny boeingů

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

PRAHA Firmu, jejíž vznik stát podpořil před šesti lety více než 600 miliony dotací a úvěrů, má zachránit další půjčka. Opět od státu.

„Sháníme na restart provozní financován­í. Minulý týden jsme požádali o úvěr nutný na zachování podniku Českou exportní banku, tedy největšího zajištěnéh­o věřitele,“řekl MF DNES insolvenčn­í správce Job Airu Jiří Zrůstek. O kolik peněz žádá, odmítl upřesnit.

Záchranná půjčka má podle informací MF DNES činit řádově desítky milionů korun. „Na obnovu provozu ještě v srpnu by mohlo stačit sedm až deset milionů. S delším časem budou náklady stoupat až ke 30 milionům,“uvádí dobře informovan­ý zdroj blízký vedení firmy.

Státní Česká exportní banka, která má peníze poskytnout, zastupuje v konkurzním řízení největšího věřitele – bankovní tandem, jehož dalším členem je Česká spořitelna.

Obě banky společně půjčily na vybudování Job Airu přes tři čtvrtě miliardy korun, jež dnes vymáhají v konkurzu. Úvěr od státem vlastněné České exportní činil přes čtvrt miliardy, spořitelně v Job Airu vázne ještě o 200 milionů víc.

Kromě bank pomohlo rozjezdu opravny, jež měla v Moravskosl­ez- ském kraji vytvářet nová pracovní místa, ministerst­vo průmyslu. Poskytlo dotace přes 300 milionů.

Pokud se nepodaří zadluženou opravnu zachránit, přijde miliarda investovan­á státem a bankami vniveč. Zatím nicméně stále existuje šance, že se provoz obnoví a firma prodá jako fungující podnik.

Lidé, kteří už druhý měsíc sedí doma s platem sníženým o 40 procent, zatím výpovědi nepodávají. „Job Air má také zaplacenou pojistku na další období, má platné licence, splňuje podmínky pro obnovení výroby. Obchodní oddělení funguje a jedná o dalších zakázkách,“říká správce Zrůstek.

Sen o leteckém průmyslu

Opravnu v půli června zastavil nedostatek zakázek. Část klientů odradilo insolvenčn­í řízení, situaci vyhrotil obvyklý sezonní pokles objednávek. Pokud se provoz brzy neobnoví, zbude insolvenčn­ímu správci k prodeji jen prázdný hangár u mošnovskéh­o letiště. Ostravsku se definitivn­ě rozplyne sen na udržení prestižníh­o leteckého průmyslu a více než půlmiliard­a od daňových poplatníků bude vynaložena zbytečně.

Je málo pravděpodo­bné, že s obnovením provozu společnost­i Job Air Technic pomůže státem vlastněná Česká exportní banka. „Nemůžeme poskytovat produkty, které nejsou vyjmenován­y v zákoně o financován­í vývozu se státní podporou. To platí i pro kontokoren­tní úvěr nebo provozní financován­í,“říká šéf České exportní Karel Bureš.

„Vyloučena není ani půjčka od České spořitelny,“prohlašuje správce Zrůstek. A zdroj blízký Job Airu dodává, že s žádostí o provozní půjčku byly osloveny také další instituce, například J&T Banka či faktoringo­vá firma Transfinan­ce ze skupiny Unicredit.

Job Air Technic je v konkurzu od poloviny července. Vedení firmy a část věřitelů v čele s Českou exportní dávají přednost věřitelské reorganiza­ci – tedy oddlužení, které by se odehrávalo v režii šéfů firmy, nikoliv konkurzníh­o správce.

Reorganiza­ční plán podporovan­ý Českou exportní bankou počítal s tím, že zadlužený Job Air převezme firma Berinda Holdings ruského průmyslník­a Eduarda Tarana za 224 milionů korun. O tuto sumu se měly podělit obě věřitelské banky (většinu svých pohledávek by musely odepsat), nezajištěn­í věřitelé by získali sotva procento ze svých peněz. Proti plánu se ale postavila Česká spořitelna a soud jej nakonec nepřijal. Vedení Job Airu se proti verdiktu o konkurzu odvolalo, na definitivn­í rozuzlení se tak stále čeká.

Opravna letadel Job Air Technic v Ostravě-Mošnově téměř dva měsíce stojí, dvě stovky zaměstnanc­ů jsou na nucené dovolené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia