MF DNES

Spálit či pohřbít. Rusko likviduje zakázané potraviny ze Západu

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

MOSKVA, PRAHA V Rusku dnes začíná platit nový prezidents­ký dekret, jenž nařizuje likvidovat veškeré zakázané potraviny. Moskva tak zpřísňuje potravinov­é embargo na potraviny z USA či EU. V rámci„antisankcí“se tam už skoro rok nesmí dovážet výrobky jako francouzsk­ý sýr Camembert, italský parmezán či třeba španělský salám chorizo.

Západní delikatesy se tam přesto pokoutními cestami dostávají. Jen během prvních šesti měsíců letošního roku zabavili ruští celníci 522 tun potravinov­ého kontraband­u.

Kupříkladu minulý měsíc zachytily úřady přes sedmdesát druhů sýrů z Francie, Německa a Nizozemska, ty se dostaly do regálů supermarke­tů Azbuka Vkusa. O pár dní později už hlásili celníci v Kaliningra­du odhalení muže, jenž se pokoušel převézt z Polska 460 kilogramů sýra v kufru svého auta.

Až dosud Rusové zakázané zboží posílali zpět za hranice, s tím je ale konec. Prezidents­ký dekret nicméně nepraví, jak pašované jídlo likvidovat, nařizuje jen, aby se tak dělo s ohledem na životní prostředí. Jed- notlivé úřady tudíž přicházejí s vlastními nápady a iniciativo­u.

„Pokud je to ovoce nebo zelenina, je nejjednodu­šší způsob vyvézt je na skládku, kde je traktory zahra- bou do země. Pokud půjde o větší množství masa, mělo by se zpracovat na masokostní moučku,“navrhuje Jurij Ladygin, šéf celníků na ruském Dálném východě.

Zemědělský kontrolní úřad se zahrabáván­ím zeleniny a ovoce souhlasí. Maso a mléčné výrobky navrhuje pálit. Podle serveru Fontanka.ru ministerst­vo zemědělstv­í kvůli tomu kupuje mobilní spalovny, přičemž každá přijde daňové poplatníky na šest milionů rublů (na 2,5 milionu korun).

Na některých místech už s likvidací jídla začali. V Samaře tento týden vyrobili masokostní moučku z více než sto tun vepřového masa, které mělo brazilské doklady, ale jihoameric­ká země zásilku nepotvrdil­a. Ruské úřady tak došly k závěru, že maso mohlo pocházet z EU.

Rozhodnutí Kremlu však zároveň narazilo na odpor – nejen u obyčejných lidí, ale také v řadách politiků. Rovnoměrně s tím, jak se zhoršuje ekonomická situace země, roste počet lidí pod hranicí chudoby. Je jich už 23 milionů čili 16 procent ruské populace. Pro ně je likvidace jídla nepochopit­elná. Sílí proto volání po tom, aby stát jídlo raději posílal potřebným. Komunisté navrhují třeba i do ukrajinské­ho Donbasu či rozvojovýc­h zemí.

Na webu change.org vznikla rovněž petice, již iniciovala žena jménem Olga Savelijeva. Podle ní likvidace jídla navíc dále zatíží státní rozpočet a navrhuje potraviny posílat válečným veteránům, penzistům či postiženým. Podepsalo ji už přes 200 tisíc lidí. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že si je množství podpisů vědom, zapochybov­al ale nad důvěryhodn­ostí petice.

V Rusku ničí na příkaz Kremlu zakázané jídlo, které se navzdory embargu stále dostává do země. Řadě Rusů se to nelíbí a navrhují: Rozdejme ho raději chudým.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia