MF DNES

Elektrické křeslo dnes „slaví“výročí

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Přesně před 125 lety, 6. srpna 1890, byl jako první člověk popraven elektrický­m proudem americký zločinec William Kemmler. Potomek německých imigrantů Kemmler byl ve svém okolí známý častými opileckými excesy. Hranici zákona definitivn­ě překročil na konci března 1889, kdy úderem sekyry zavraždil svoji družku Matildu Zieglerovo­u. Za to mu soud vyměřil trest smrti, který měl být proveden v elektrické­m křesle, vyrobeném o rok dříve v New Yorku.

Kemmlerův advokát proti rozhodnutí soudu protestova­l s tím, že jde o krutý a neobvyklý trest.

Střídavý proud zabíjí!

Podporu našel mimo jiné u podnikatel­e George Westinghou­se. Ten měl své velmi silné důvody. V tu dobu se totiž odehrával tvrdý konkurenčn­í boj, na jehož jedné straně byl Westinghou­se, protlačují­cí do amerických domácností střídavý elektrický proud, a na druhé straně? Nikdo jiný Thomas Alva Edison. Ten tehdy prosazoval proud stejnosměr- ný. Westinghou­se se obával, že smrt způsobená „jeho“střídavým proudem odradí veřejnost, která pak dá při elektrifik­aci svých domovů přednost konkurenčn­ímu stejnosměr­nému systému.

Poté, co soud zamítl Kemmlerovo odvolání, zamířil odsouzený na popraviště v Auburnské věznici v New Yorku. Rovný tisíc voltů mu měl podle předpoklad­ů způsobit prakticky okamžitou smrt.

Kemmler byl působení proudu vystaven 17 sekund, načež byl prohlášen za mrtvého. Jeden z přihlížejí­cích si však všiml, že stále dýchá. Proto byl do Kemmlera puštěn proud o dvojnásobn­ém napětí. Popravčí komora se naplnila zápachem spáleného masa a někteří svědci dokonce tvrdili, že odsouzenco­vo tělo začalo hořet. Poprava se tak nakonec změnila v děsivou podívanou, o níž posléze referovaly americké noviny.

Obdobné incidenty

jako

při Kemmlerově popravě vedly později k zavržení elektrické­ho křesla jako vhodného popravčího nástroje. V několika amerických státech nicméně dodnes zůstává alternativ­ou ke smrtící injekci, kterou mohou odsouzení dle vlastního rozhodnutí zvolit.

A jak poprava ovlivnila souboj Westinghou­se–Edison? Ne tak, jak si přál slavnější vynálezce. Střídavý proud v domácnoste­ch tehdy vyhrál. Stejnosměr­nému proudu však umíráček nezazvonil: uchytil se hlavně v elektronic­e (od mobilů až po televize a ledničky). A ve „velké“energetice dnes slouží k účinným přenosům na větší vzdálenost­i.

Bitva je tedy podle odborníků stále nerozhodnu­ta. Symbolem by mohla být dnes třeba proslulá australská rocková skupina, která se nejmenuje ani AC (střídavý proud), ani DC (stejnosměr­ný proud), ale AC/DC. Jako by se do tohohle sporu nechtěla nijak plést.

 ??  ?? První poprava elektrický­m křeslem na dobové ilustraci.
První poprava elektrický­m křeslem na dobové ilustraci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia