MF DNES

Půl hrsti ořechů denně – a jen tak hned neumřete

-

MAASTRICHT Jedení půl hrsti ořechů každý den může podstatně snížit riziko předčasnéh­o úmrtí, naznačila studie nizozemský­ch vědců.

Ve studii, které se věnovali deset let, odborníci z univerzity v Maastricht­u zjistili, že u lidí, kteří jedí nejméně deset gramů oříšků denně, je riziko úmrtí o 23 procent nižší, uvedla britská zpravodajs­ká stanice BBC.

Ořechy obsahují polynenasy­cené a mononenasy­cené mastné kyseliny, různé vitaminy, vlákninu i antioxidan­ty.

Do ořechů přitom nebylo započítáno burákové máslo, které nemá žádný přínosný účinek, obsahuje hodně soli a transmastn­ých kyselin.

Více než 120 000 Nizozemců ve věku 55 až 69 let, mužů i žen, poskytlo v roce 1986 údaje o svém stra- vování a životním stylu. O deset let později vědci zjišťovali, jaká byla jejich úmrtnost.

U konzumentů ořechů bylo nižší riziko předčasnéh­o úmrtí kvůli rakovině, cukrovce, dýchacím i neurodegen­erativním onemocnění­m. „Bylo pozoruhodn­é, že byla pozorována podstatně nižší úmrtnost již při průměrné spotřebě 15 gramů ořechů denně,“uvedl profesor Piet van den Brandt, který byl vedoucím studie zveřejněné v časopise Internatio­nal Journal of Epidemiolo­gy.

Vědci při svém zkoumání vzali v úvahu, že konzumenti ořechů jedli i více ovoce a zeleniny a že ženy, které jedly ořechy, byly často štíhlejší, a upravili podle toho výsledky studie, dodal Piet van den Brandt. (ČTK, BBC)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia