MF DNES

Cirkusová Letná láká na taje českých dvorků

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Akrobati a cirkusové stany zaberou po zbytek prázdnin opět pražskou Letnou. Už podvanácté se zde uskuteční populární festival nového cirkusu. I přes velké hvězdy, které se letos podařilo do Prahy nalákat, vyzdvihují organizáto­ři domácí soubory. „Česká tvorba je každý rok lepší a lepší,“slibuje ředitel festivalu Jiří Turek. „Ten okruh je samozřejmě omezený, možná se objevují pořád stejná jména, ale souborů, které vytvořily nové projekty, je čím dál víc a jsou čím dál kvalitnějš­í,“upozornil.

Jedním z českých lákadel bude už úvodní videomappi­ng, tedy projekce na budovy, v podání Cirque Garuda, který festival oficiálně zahájí. Promítnou i obraz Kaplického knihovny, která měla stát právě na Letné. „Inspiroval­i jsme se původními návrhy a využili téma propojení přírody a poznání,“popsal za soubor jeho člen vystupujíc­í pod pře- zdívkou Ati. Na zahájení bude vstup volný.

Režijní duo SKUTR přichystal­o na letošní ročník projekt Walls & Handbags. „Chtěli jsme dělat to, co umíme, tedy spojovat pohyb a jednodu- chou divadelní myšlenku, aby to bylo především divadlo, a ne jen předvádění dovedností,“poukázal za režiséry Lukáš Trpišovský. „Inspiroval nás cyklus fotografií Dagmar Hochové z 50. let, kdy zachytila, jak si děti hrají,“poodhalil k představen­í, které pracuje s myšlenkou zdí, dvorků a jejich tajemství. Kus bude mít premiéru 17. srpna. zvyklému představen­í, během kterého diváci volně popocházej­í mezi artisty. Velšané na Letné stráví celkem osmnáct večerů a celý program festivalu zahájí ještě před zmíněným videomappi­ngem. Jejich velký stan poslouží jako podklad pro obraz Kaplického knihovny.

Tradiční festival nového cirkusu letos zve na premiéru dua SKUTR, ze zahraniční­ch hvězd zaujme soubor NoFit State, který odehraje osmnáct představen­í.

Noční hlídka

Druhou zahraniční hvězdou budou francouzšt­í Compagnie Rasposo a jejich představen­í Morsure. „V obou představen­ích účinkuje živá kapela. Morsure spíše tvoří divadelní obrazy, Bianco působí divočeji a živelněji,“porovnal Turek hlavní hvězdy.

Z dalších souborů na Letnou zavítají Kitsch Kong Company a Guillaume Martinet z Francie, Amanitas Fire Theatre, Cink Cink Cirk, Cirkus TeTy, Cirkus Mlejn, Cirk La Putyka i Cirksessio­n. Během šesti večerů se návštěvníc­i setkají na plátně s tvorbou Ctibora Turby, konkrétně s filmovými záznamy jeho divadelníc­h projektů – promítnou se například Klaunské pantomimy, Deklauniza­ce či Traja Chrobáci.

Festival letos zavádí takzvanou Noční hlídku, kdy budou moct rodiče po dobu večerního představen­í odložit své potomky k lektorkám. Letní Letná začíná 16. srpna a potrvá do 3. září.

Během představen­í Bianco diváci volně popocházej­í mezi artisty.

 ?? Foto: Letní Letná ?? Velšské legendy Soubor NoFit State Circus patří mezi největší světové hvězdy. Ve své třicetilet­é historii k nám zavítá poprvé.
Foto: Letní Letná Velšské legendy Soubor NoFit State Circus patří mezi největší světové hvězdy. Ve své třicetilet­é historii k nám zavítá poprvé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia