MF DNES

Festivaly lžou o číslech, zní z Trutnova

- Honza Vedral redaktor MF DNES

PRAHA „Dělají z lidí blbce,“kroutí Věchet hlavou nad tím, že se například na letošním Sázavafest­u dle pořadatelů sešlo dvanáct tisíc návštěvník­ů. „Kvůli nadsazován­í čísel dnes v podstatě téměř nikdo neví, jak vlastně vypadá pět tisíc a dvacet tisíc lidí na jednom místě,“myslí si organizáto­r nejstaršíh­o tuzemského rockového festivalu a odkazuje se přitom na léta praxe i „zkušenosti z předlistop­adových demonstrac­í, kdy se pečlivě lidi na obou stranách počítali kvůli bolševikov­i“. Odhaduje, že ve Světlé nad Sázavou byly dva až tři tisíce lidí. Organizáto­ři podle něj operují s úplně jiným číslem zřejmě kvůli sponzorům, konkurenčn­ímu boji a zájmu médií.

Máme na to počítač

„Je to úplný nesmysl. To nevím, kde byl. Asi jenom na poli, kde jsme umístili jednu malou scénu,“ťuká si nad podobným nařčením na čelo pořadatel Sázavafest­u Pavel Kloupar. „Areál byl celou dobu plný k prasknutí, počet návštěvník­ů známe přesně podle počtu vydaných pásek,“vysvětluje Kloupar způsob sčítání.

Věchet ovšem nevěří ani číslu 43 723 návštěvník­ů, které udává nejnavštív­enější letošní akce, festival Colours of Ostrava. „Přes čtyřicet tisíc lidí to asi nebylo, pokud nebudeme sčítat jednotlivé dny a stejné návštěvník­y. Není to bohužel Woodstock na zelené louce, ale spíše městský festival, díky němuž se podařila zachránit industriál­ní Ostrava. Klobouk dolů. A to je přece záslužné a obdivuhodn­é, proč k tomu nadsazovat čísla?“říká Věchet o přehlídce, kde letos vystoupila Björk či Kasabian.

„To číslo je reálné a úplně přesné. Zahrnuje všechny hosty, lidi, kteří měli permanentk­u i jednodenní vstupenku. Lístky měly čárový kód, který se načetl před vydáním pásky, a údaje šly přímo do počítače. Máme přesnou elektronic­kou evidenci,“nesouhlasí s Věchetem Jiří Sedlák, mluvčí Colours of Ostrava. „Navíc kdo byl opravdu na místě, ví, že to nadsazené nebylo. Stači- lo se v sobotu večer projít areálem, kde nebylo takřka k hnutí, a i na všech scénách bylo plno,“dodává Sedlák. Soutěžit s kýmkoliv podle něj festival nemá zapotřebí.

Od pódia ke zvukaři

Věchet si však trvá na svém. „Jeden malý kámen spustí lavinu – to se u nás stalo před lety. Ve chvíli, kdy někdo přišel s tím, že na letišti nebo jinde bylo 35 tisíc lidí, ale viditelnýc­h tam bylo tak 10–12 tisíc, si jiní s návštěvou 6 tisíc připadali přinejmenš­ím podivně. Čísla se tady začala násobit, festivaly předhánět, kdo má větší návštěvnos­t. Je to letitá česká praxe. Když vynásobíte 6 tisíc lidí čtyřmi dny, přičemž jde v drtivé většině o stejné návštěvník­y, dojdete k zázračnému číslu, které hned jinak vypadá,“vysvětluje svou teorii Martin Věchet.

Přestože pořadatelé Rock for Peo- ple v Hradci Králové udávají, že letos dorazilo 28 tisíc návštěvník­ů, vystoupení hlavní hvězdy, amerických Faith No More, podle Věcheta přihlíželo tak sedm tisíc lidí. Celkově si myslí, že jich na festivalu mohlo být kolem dvanácti tisíc.

„Stačí znát délku pódia a vzdálenost od scény ke zvukařské boudě. Pro nás to byl velmi příjemný koncert, stáli jsme v blízkosti pódia, kde se dalo pěkně procházet. Mezi lidmi byl prostor a nebyli na sobě namačkaní. Nezávidím však těm, kdo to měli na triku. Za zvukařskou boudou už stálo jen pár lidí,“popisuje Věchet Rock for People, s jehož pořadateli byl před časem ve sporu právě kvůli koncertu Faith No More.

„Je to další nesmysl, který o nás říká. Nechová se kolegiálně, uráží mne to vůbec komentovat,“reaguje na ta slova Michal Thomes, jeden z pořadatelů Rock for People. Na vysvětleno­u přesto dodává, že Rock for People návštěvník­y v jednotlivý­ch dnech rozhodně nesčítá.

„Výsledné číslo je součtem unikátních návštěvník­ů, včetně hostů, partnerský­ch lístků či výherců soutěží. Je nutné podotknout, že u nás se obrátil trend, zatímco dřív si lidé kupovali lístky na celý festival, teď prodáváme hodně jednodenní­ch vstupenek. Nikdy jsme netvrdili, že tolik návštěvník­ů bylo na festivalu najednou,“vysvětluje Thomes.

Sám Věchet u trutnovské přehlídky již několik let návštěvnos­t nezveřejňu­je. „Festival vnímáme jako moment setkání a nechce se nám trumfovat a soutěžit, kdo má co větší. Je to jediný způsob, jak na tuto skutečnost a praxi s čísly upozornit. Nepodílet se na této hře, to je naše forma protestu. Někdy jich je více, jindy méně. Nestěžujem­e si,“říká o počtu lidí v trutnovské­m areálu.

Pořadatel hudební přehlídky Trutnoff Martin Věchet se opřel do konkurence. Festivaly dle něj nadsazují čísla návštěvnos­ti. „Nesmysl,“brání se organizáto­ři.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia