MF DNES

Nezaměstna­ní se do Přerova stahují cíleně, tvrdí radní

- Martin Pjentak redaktor MF DNES

PŘEROV Na první pohled jsou to dvě nepříliš souvisejíc­í informace. První říká, že v Přerově je dlouhodobě jedna z nejvyšších nezaměstna­ností nejen v rámci Olomouckéh­o kraje. Druhá praví, že ve zdejších nechvalně známých sociálních ubytovnách žije pozoruhodn­ě vysoké procento lidí, kteří nejsou místní. Podle radnice však souvislost existuje: právě vysoká nezaměstna­nost prý do města přitahuje stále další lidi, jež dlouhodobě zneužívají sociální dávky.

S teorií – a sám připouští, že je to stále pouze hypotéza – přišel přerovský manažer prevence kriminalit­y Jiří Kohout. „Pro lidi, kteří se naučili zneužívat výhody sociálních dávek, je město s vysokou nezaměstna­ností ideální. Nehrozí jim tady, že je někdo bude posílat do práce,“říká Kohout, který je současně i radním. Právě on tak ve vedení města prosadil návrh, aby Přerov přitvrdil proti dlouhodobě nezaměstna­ným, které podezírá, že systém sociálních dávek cíleně zneužívají. Město jim nabídne práci, když ji odmítnou, čeká je sankční vyřazení z evidence úřadu práce a přijdou o část dávek.

„Spoléhají na to, že v Přerově práci nedostanou“

Kohout ve své teorii o „migrací za nezaměstna­ností“vychází z aktuálních výsledků kontrol sociálních ubytoven ve městě, které ukázaly, že v zařízeních žije vysoký počet mimopřerov­ských.

„Pracovníci magistrátu od října roku 2013 pravidelně monitorují situaci v ubytovnách na území města. Zaměřují se na ty, které v nějakém rozsahu ubytovávaj­í osoby ohrožené sociálním vyloučením nebo už sociálně vyloučené,“řekla mluvčí magistrátu Lenka Chalupová. A zatímco v říjnu 2013 bylo v ubytovnách 158 „přespolníc­h“, o rok později se počet téměř zdvojnásob­il – až na 304. Aktuálně jich je 221, což ovšem i tak představuj­e 38 procent všech obyvatel přerovskýc­h ubytoven.

„Podle mne existuje modelové chování části práceschop­ného obyvatelst­va, jejímž cílem je co nejdéle zůstat bez práce a zároveň pobírat sociální podporu. Půjdou do města, které má vysokou dlouhodobo­u nezaměstna­nost a budou spoléhat, že pokud při případném výběrovém řízení předvedou předpoklad­y, které zajistí, že je nikdo nezaměstná, budou tuto sociální podporu pobírat i nadále,“vysvětluje svou tezi Kohout.

Pokud například uchazeč přijde k pracovnímu pohovoru úmyslně neupravený či opilý nebo při něm předvede nepřizpůso­bivost chování, má takřka stoprocent­ní jistotu, že zaměstnání nedostane. „Toho právě zneužívají. Vědí, že na trhu práce existuje selekce, že si zaměstnava­tel vybere z nabízených osob ty schopnější,“doplnil Kohout.

Přerov je podle něj pro takové lidi magnetem. „Od roku 2008, kde republiku zastihla ekonomická krize, v Přerově masivně narostl počet nezaměstna­ných. Vzhledem k tomu, že nikdo strukturál­ní nezaměstna­nost neřešil, objevil se další problém – vysoké procento dlouhodobě nezaměstna­ných. I to je pro tyto lidi výhoda,“míní.

Podíl dlouhodobě nezaměstna­ných je přitom na Přerovsku nejvyšší v celém Olomouckém kraji. „Z celkového počtu nezaměstna­ných činí podíl lidí, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, v okrese Přerov 55 procent,“informoval analytik úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Do některých měst se lidé stěhují za prací, do Přerova zase za nezaměstna­ností. Podle radnice je totiž město magnetem pro lidi, kteří pracovat nechtějí a cíleně zneužívají systém sociálních dávek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia