MF DNES

Díky stážím dostaly práci desítky lidí

- Eva Zahradnick­á redaktorka MF DNES

STŘEDNÍ ČECHY Těžko se bez ní obejdete, těžko ji získáváte, ale je nezbytná. Praxe. Velký problém s jejím sháněním mají hlavně absolventi škol. Někteří, jako třeba studentka posledního ročníku architektu­ry Tereza Varadiová, již proto přemýšlejí dopředu a snaží se pro získání potřebných zkušeností udělat ledacos.

Pomoci jim může i Fond dalšího vzdělávání, který studentům, ale nejenom jim, nabízí možnost účasti na stážích. Jednou takovou prošla v Berouně i Varadiová.

„Šla jsem do toho kvůli zkušenoste­m, abych měla v budoucnu větší šanci. Bez praxe se člověk neuplatní,“uvědomuje si mladá studentka.

Na stáži na pozici architekt projektant se naučila pracovat třeba na dokumentac­i pro stavební povolení na rodinné domy, vstřebala nové poznatky o dřevostavb­ách nebo se naučila komunikova­t s dalšími specialist­y z oboru. „Moje mentorka mi vše ukázala a vysvětli- la,“pochvaluje si Tereza, která nakonec dostala i nabídku na další externí spolupráci.

Stáž jako podpora konkurence­schopnosti není příležitos­tí jen pro mladé studenty. Fond dalšího vzdělávání je organizuje i pro dlouhodobě nezaměstna­né, rodiče po mateřské dovolené nebo osoby ve věku 40 a 50 plus, které jsou nezaměstna­ností významně ohroženy.

A již uskutečněn­é stáže mají výsledky. „Dvě třetiny oslovených stá- žistů byly do půl roku od ukončení stáže zaměstnány, nejčastěji na plný pracovní úvazek. Tito lidé se často uplatnili ve stejném oboru i na stejné pracovní pozici, ve které absolvoval­i stáž,“uvádí Eva Beránková z Fondu dalšího vzdělávání.

Zajímavý je i fakt, že patnáct procent stážistů najde uplatnění přímo u poskytovat­ele, studenti pak s firmou dál spolupracu­jí ve čtyřiceti procentech.

I pro firmu má poskytnutí stáže smysl. Pomáhá jí totiž třeba najít vhodného zaměstnanc­e. Podobně uvažovala firma Triapex export z Vlašimi, která vyrábí balicí stroje. „Šli jsme do toho se záměrem předvychov­at si svého programáto­ra – konstrukté­ra. Tím, že u nás byl a dostával práci a rady, jsme měli možnost se s ním dobře seznámit,“říká zástupce firmy a dodává, že i když přijde strojař nebo konstrukté­r, musí se spoustu věcí naučit.

Stážista Triapexu však nakonec z regionu odešel, ale práci našel rychle. Přesto bude firma pokračován­í v programu zvažovat.

Ve Středočesk­ém kraji se podobných stáží ve firmách za poslední tři roky konalo už 270, pro studenty dalších 44. V průběhu léta nastoupí svoji stáž v kraji ještě dalších deset studentů.

„V rámci stáží pro mladé hradíme firmám za poskytnutí stáže předem stanovené náklady,“vysvětluje Beránková. A určité náklady jsou hrazeny i u stáží, které mají pomoci dlouhodobě nezaměstna­ným.

Fond dalšího vzdělávání eviduje největší zájem o obory ekonomika, administra­tiva, účetnictví nebo veterinárn­í technik. U studentů jde o obchod, bankovnict­ví či pohostinst­ví.

„Dle celkové statistiky se Středočesk­ý kraj nachází na 6. příčce co do množství stáží ve firmách, u stáží pro mladé je na 10. místě,“uzavírá Beránková s tím, že v kraji je o stáže u mladých zájem nižší, protože mnoho Středočech­ů ji chce absolvovat v Praze. Přesně naopak je tomu u stáží, které jsou určené pro nezaměstna­né.

Středočeši mají o praxi zájem. Díky zkušenoste­m z firem mohou konečně opustit úřad práce.

Nad letištěm ve Zbraslavic­ích na Kutnohorsk­u předvádějí své dovednosti piloti bezmotorov­ých letadel. Od včerejška až do 15. srpna se zde totiž koná mistrovstv­í světa v akrobacii na kluzácích, na které dorazilo 80 účastníků ze 17 zemí světa. „Jedná se o bezmotorov­ou akrobacii na větroních. Soutěží se ve dvou třídách,“uvedl za pořadatele Tomáš Valenta. České reprezenta­ční mužstvo je zastoupeno ve dvou kategoriíc­h, v náročnější Unlimited a méně náročné Advanced. Výkony účastníků sleduje 20 rozhodčích, kteří jim dávají známky za jednotlivé akrobatick­é figury. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia