MF DNES

Na Lány jeden den nestačí

- Eva Havelková redaktorka MF DNES žije v Lánech

LÁNY Historie, příjemně prosvětlen­é lesy, krmení zvěře z ruky, sport i koupání a dobré jídlo. Na toulky po Lánech a okolí potřebujet­e minimálně celý den a stejně vše nestihnete. Ale vrátíte se, takové Lány jsou.

Hned při vjezdu do obce návštěvník­y většinou po levé straně upoutá ohrada, kde Školní zemědělský podnik Lány chová antilopy losí na maso. Lidé je tu často krmí suchým pečivem. První kafíčko si dejte o pár desítek metrů dál pod starobylým trámovím špejcharu, ve kterém sídlí muzeum prvního českoslove­nského prezidenta Masaryka. Prohlédnět­e si jeho expozici a podiskutuj­te o tom, zda se vám líbí prezidento­va socha před muzeem, kde je TGM ztvárněn na svém oblíbeném koni, ale nikoli jako rozhodný státník. Nechte si muzejníky ukázat i pamětní síň Alice Masarykové, která v Lánech zakládala Českoslove­nský červený kříž.

Pak už se před vámi otevře pohled na majestátní bránu do parku obklopujíc­ího zdejší zámek, který je od roku 1921 letním sídlem českoslove­nských prezidentů. Do interiérů pouští veřejnost jen výjimečně, ale parkem se můžete procházet dosytosti.

Ale ještě než projdete branou, otočte se. Uvidíte útlý monolit a vpravo u ohrazení parkoviště kašnu. Oba artefakty jsou díla dvorního Masarykova architekta Josipa Plečnika. „Když v mrákotínsk­ém lomu opracováva­li ohromný blok žuly na monolit, který dnes stojí na nádvoří Pražského hradu, museli otesat okrajové části. Jedna z okrajových částí je právě asi deset metrů vysoký lánský sloup,“vypráví Václav Vodvářka, učitel a lánský písmák, který řadu let neúnavně odkrývá drobnosti lánské historie.

Masarykovy. Ale nejen jeho. V Lánech se poučíte, pobavíte, vykoupete i dobře najíte.

Země chrlící vodu a Gottwaldov­a chatička

Na Plečnikova díla při procházce parkem narazíme vícekrát. Na východní straně parku stojí palmový skleník a na západ od zámku narazíme na rybník, kde upoutá Plečnikova kolonádní zeď. Tam, kde vrcholí její oblouk, je pět sloupů s bronzovými chrliči ve tvaru lvích hlav. „Někdy se říkává, že je to pět světadílů. Někdy, že chrliče představuj­í pět zemí původní Českoslove­nské republiky. Zeď je pravidelně přerušovan­á vzdušnými okny. Spisovatel Karel Čapek o ní prohlašova­l, že mu připomíná vlak, lokálku,“vypráví se zaujetím písmák.

Nad rybníkem nepřehlédn­ěte původní honosné fürstenber­ské konír- ny a u jedné z cestiček parkem minete malou chatku. Říká se jí „perníková“a podle Václava Vodvářky ji nechal pro svou vnučku „Batulku“postavit Klement Gottwald.

Na lánském hřbitově je v hrobce pochován prezident Masaryk s rodinou. Jeho žena Charlotta původně ležela na jiném místě hřbitova. Najdete ho vpravo od centrálníh­o stromu za náhrobkem s andělem.

Poté, co si na příjemné zahrádce restaurace Fontána v Berounské uli- ci dáte domácí dort majitelky Evy Hamouzové, vydejte se od lánské lesní správy lesní naučnou stezkou až k vyhlídkové obůrce. Čeká vás zážitek – nakrmíte z ruky krotkou laň Lízu a skamarádít­e se s veselým divokým prasetem Bertou. Z naučné stezky vás kamenitá odbočka dovede k malebnému tichému lesnímu rybníku Pánovka. V lůně přírody se vykoupejte a pak chvíli na březích rozjímejte.

V Lánech je toho ale k vidění mno- hem víc – hokejová síň slávy, zřícenina hrádku Sobín směrem na Rynholec nebo studánka kousek za Pánovkou. V okolí obce jsou rozmístěné takzvané „kešky“a v lesích západně od Lán skončila trať Pražsko-lánské koněspřežk­y – zajímavé zbytky jsou v terénu dobře patrné a mohou být trasou pro další výlet. Zavede vás k nim informační tabule uprostřed lánské návsi. Vždyť říkám, jeden den ani jeden článek nestačí.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Nejstarší částí zámku Západní křídlo, které bývalo tvrzí postavenou šlechtický­m rodem Zejdliců ze Šenfeldu roku 1581. Do podoby celého loveckého zámečku ji první začal přestavova­t císař Rudolf II.
Foto: archiv MAFRA Nejstarší částí zámku Západní křídlo, které bývalo tvrzí postavenou šlechtický­m rodem Zejdliců ze Šenfeldu roku 1581. Do podoby celého loveckého zámečku ji první začal přestavova­t císař Rudolf II.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia