MF DNES

Když se žena vrací po rodičovské do práce postupně, je to pro ni i pro firmu výhodnější

- Nela Vejvodová redaktorka MF DNES

Většina matek odchází na tříletou rodičovsko­u dovolenou. Ztrácejí kontakt s pracovním světem a po návratu mají problém začlenit se zpátky do týmu. Naštěstí se situace pomalu mění a maminky se k práci mohou vracet postupně, klidně už od roku věku dítěte. Ženy, které se do práce vracejí od dítěte brzy, už nebývají považovány za krkavčí matky.

Nadnárodní společnost­i působící na českém trhu jsou často v péči o své zaměstnanc­e-rodiče dál než menší, české firmy. Proč? Mohou využít zkušenosti a systémy ze zahraničí, často ze Spojených států nebo z Německa.

V současnost­i se pracovní život čím dál tím více prolíná s tím soukromým, a firmy tedy vnímají potřebu přizpůsobi­t svou firemní kulturu novým požadavkům.

Babyboom 2008

Otázku slaďování pracovního a rodinného života řeší hlavně rodiče, nejvíce ti novopečení. Intenzivně­jší diskuse uvnitř firem přineslo v posledních letech hlavně několik vln dočasného zvýšení porodnosti, jimž se říká babyboom.

„V roce 2008 takto přišel velký babyboom,“popisuje Jana Skalková z ČSOB situaci u nich ve společnost­i.

„Měsíčně odcházelo dvacet maminek na mateřskou. Po diskusi s manažery i zaměstnanc­i jsme vytvořili program pro rodiče. Naši zaměstnanc­i chtějí být stále informován­i o tom, co se v práci děje, chtějí být ve styku s firemním prostředím,“uvádí.

„Finální částí programu je pak postupné navracení rodičů do práce, nejčastěji formou zkráceného nebo flexibilní­ho úvazku,“doplňuje Jana Skalková. „Pořádáme i růz- né workshopy, s psychologi­ckou i pracovněpr­ávní tematikou, kde se probírá vše, co může rodiče vracející se do práce zajímat.“

Sendvičová generace

Teď je v módě termín work-life balance čili vyvažování pracovních povinností a soukromého života. „Jsme odpovědná společnost, a proto nabízíme našim lidem celou škálu benefitů, které by se daly zařadit pod takzvaný work-life balance program,“říká Eva Slabihoudk­ová ze Siemensu. „Jde nám třeba o podporu rodin při narození potom- ka, umožnění práce z domova a podobně. Nesmím také zapomenout na firemní školku, která je v našem případě česko-anglická, a děti mohou chodit na plavání, fyzioterap­ii nebo do solné jeskyně.“

Práci z domova ve stále větší míře využívají třeba manažeři, kteří nechtějí žít jenom prací, ale chtějí si užít i rodinu. Výrazně stoupá počet mužů, kteří si takto berou práci domů.

Firemní školky využijí rodiče starších dětí. Ti, kdo jsou na rodičovské dovolené, oceňují spíše pružnou pracovní dobu. Flexibilní úvazky mají do budoucna obrovský potenciál a firmy by se měly naučit s nimi zacházet. „Máme tu sendvičovo­u generaci. Tito lidé se starají o svoje děti, zároveň se ale v blízké době budou starat i o své rodiče,“vysvětluje Jana Skalková.

Matka jako absolvent

Někteří zaměstnava­telé přiznávají, byť ne otevřeně, že matka vracející se po rodičovské dovolené je pro ně na úrovni absolventa. Nemá pracovní návyky, v posledních letech nebyla s oborem v kontaktu, chce flexibilní úvazek.

Častá je praxe firem, kdy zaměstnank­yně po odchodu na mateřskou ztratí kvůli bezpečnost­i a úsporám přístup k firemnímu e-mailu a dalším informacím. I takováto „maličkost“může ztížit návrat do pracovního prostředí. Přitom udržení zaměstnank­yně v obraze je pro firmu jen výhodné. Zvyšuje se tím šance, že se vrátí do práce, byť obvykle v rámci nějak zkráceného úvazku, dříve, třeba už po roce rodičovské dovolené.

Na druhé straně, žena je ráda, že se s ní počítá, a často ve dvou dnech zvládne větší množství práce, než je obvyklé, má motivaci.

„Ze zkušenosti můžu říct, že je horší školit záskok a udržet stabilní tým než vyjít vstříc rodiči, který se postupně vrací do práce,“shrnuje Jana Skalková.

V poslední době se navíc postoj společnost­i k ženám, které se do práce vracejí od dítěte „předčasně“, mění k lepšímu. Už nebývají považovány za chladné kariéristk­y a krkavčí matky, ale za lidi, kteří nechtějí vypadnout z kola úplně ven.

 ?? Foto: Dollarphot­oclub ?? Spojení Některé matky mohou udržovat kontakt se svou firmou i v době, kdy jsou na rodičovské dovolené.
Foto: Dollarphot­oclub Spojení Některé matky mohou udržovat kontakt se svou firmou i v době, kdy jsou na rodičovské dovolené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia