MF DNES

Monstrum z bazénu ničí soupeřky

- Filip Grim redaktor MF DNES

Tři finále, tři zlata, dva světové rekordy navrch. Už víte, proč je Katie Ledecká, osmnáctile­tá Američanka s českými předky, postrachem plavkyň nejen v Kazani?

KAZAŇ Bylo jí šest, plavala za tým Palisade Porpoises a čekal ji první závod v životě – 25 metrů kraulem. Katie Ledecká v něm dohmátla až druhá a v náručí maminky Mary Gen pak plakala.

Kdo ví, třeba právě tato porážka ji nakopla, nastartova­la v ní touhu napříště už jen vítězit, brázdit světové bazény jako torpédobor­ec. A americká plavecká kometa nyní podobné pocity, jaké zažila kdysi dávno ona sama, zas a znovu připravuje svým soupeřkám.

„Katie je monstrum!“kroutila hlavou Lotte Friisová, bývalá mistryně světa na trati 1 500 metrů kraul, kde Američanka s českými kořeny roky vládne a kde v úterý opět posunula světové maximum.

„Skvělé, jak to všechno vyšlo,“libovala si po šestém titulu mistryně světa v kariéře, ale pak se na její tváři objevil stín. To když mluvila o tom, jak v roce 2007 navštívila Českou republiku a s dědečkem Jaromírem oslavila jeho osmdesátin­y. Právě on se v roce 1947 vypravil za oceán dobýt štěstí, ale skončil v kuchyni u dřezu s nádobím. Nakonec přece jen získal doktorát v ekonomii na Newyorské univerzitě a odstartova­l úspěch jména Ledecký v Americe.

„V jednu chvíli jsem si na něj vzpomněla a právě tehdy jsem pořádně zabrala,“říkala Ledecká a na světelné tabuli nad bazénem zablikal nápis NEW WORLD RECORD. „Oba dědečkové už jsou po smrti, ale vím, že babičky doma šampionát sledují velmi pozorně.“

A viděly, jak jejich malá Katie v Kazani vítězí nejdřív na 400metrové trati, pak na té nejdelší bazénové a včera i na dvoustovce.

„Je suverénní jako Phelps,“srovnávala Španělka Belmonteov­á, ale nejúspěšně­jší olympionik všech dob se sám podivoval, čeho všeho je jeho náctiletá krajanka schopná. „Je to cvok. Dře neskutečně. Ale ono se to vyplácí.“

Ráno co ráno jí ve 4.05 zvoní budík, táta ji zaveze k bazénu a v pět už se Katie noří do vody. „Pracuju na vlastním řidičáku, ale jednoduše nemám čas.“Aby taky jo, když tráví tolik hodin v tréninku.

Je jako Rocky Balboa plavání. Dříč. Neúnavný stroj. V jednom dvouapůlho­dinovém bloku uplave osm kilometrů, takových fází má v týdnu osm až devět, v každém roce trénuje 50 týdnů a naplave tak asi 3 500 kilometrů ročně. „ Ona prostě miluje monotónnos­t kilome- trů,“říkal její kouč Bruce Gemmell.

Měla už jich v rukou mraky, když se jí tehdejší trenérka ptala na její tajné sny. Byl rok před olympiádou v Londýně a 14letá Ledecká ostýchavě pronesla: „No tak, vždyť to víš.“

„Řekni to,“naléhala přesto Yuri Suguiyamao­vá.

„Dostat se do olympijské­ho výběru. Jet do Londýna.“

O čem se bála dřív mluvit, se brzy stalo realitou. Benjamínek výpravy hvězd a pruhů i bez velkých zkušeností získal pod pěti kruhy senzač- ní zlato na osmistovce. Ledecké bylo patnáct.

Za rok v Riu bude plavecké královně 19, v Brazílii může získat až 5 zlatých, přesto ji skromnost neopouští. „Nerada myslím na vzdálenou budoucnost,“odmítla světová rekordmank­a na tratích 400, 800 i 1 500 metrů. „Jen se snažím každý den zlepšovat a uvidíme, kam se s tím dostanu.“

Zatím se zdá, že se může dostat tam, kde předtím žádná Američanka nebyla.

 ?? Foto: Reuters ?? Napodobí Phelpse? I americký fenomén obdivuje krajanku Katie Ledeckou: „Neskutečně dře. Ale ono se to vyplácí.“Tři světové rekordy v osmnácti letech budiž důkazem.
Foto: Reuters Napodobí Phelpse? I americký fenomén obdivuje krajanku Katie Ledeckou: „Neskutečně dře. Ale ono se to vyplácí.“Tři světové rekordy v osmnácti letech budiž důkazem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia