MF DNES

Jaškinův boj o NHL. „Bude to řežba“

-

Oba se narodili v sibiřském Omsku, ale brzy přesídlili do valašských kopců. Jejich otec Alexej Jaškin byl totiž součástí vsetínské dynastie, která vládla v 90. letech hokejové extralize.

V tátově rozlučkové sezoně se starší Michail objevil na ledě v utkání proti Karlovým Varům. V únoru 2005 mu bylo třináct let, tři měsíce a pět dní. „Chtěl bych to dotáhnout co nejvýš. Do NHL a doufám, že i do ruského nároďáku,“říkal později. Jeho mladší bratr Dmitrij jim při památném okamžiku Na Lapači mával.

Teď si však užívá hvězdných momentů právě „Dima“. V zámořské soutěži se už prosadil a na rozdíl od staršího sourozence nikdy netoužil reprezento­vat svou rodnou vlast. Jaškin dostal české občanství v 17 letech, kdy válel za Slavii v extralize. A pak mohl jet na mistrovstv­í světa hráčů do 18 let, dvakrát si zahrál na šampionátu dvacítek. „Je pro mě těžké říct o sobě, že jsem jenom Čech. Není jím nikdo z mé rodiny, takže i já vždycky budu Rus. Ale zase jsem v Česku vyrostl, chodil tam do školy, mám tam všechny kamarády. A život šel tak, že reprezentu­ji Českou republiku. A reprezentu­ji ji rád.“

Růžička ho nechtěl pustit

Do národního mužstva dospělých má po pondělí útočník St. Louis Blues zase o něco blíž. S kolegy ze zámoří se sešel s novým trenérem Vladimírem Vůjtkem. „Nevím, co od toho očekávat. Ale těším se. Doufám, že si popovídáme o budoucnost­i,“řekl 22letý talent před příchodem.

Jaškin teoreticky mohl zažít debut už na květnovém domácím šampionátu v Praze, ale po vypadnutí Blues ze Stanley Cupu kouč Vladimír Růžička Jaškina do týmu nevzal. „Potřeboval­i bychom týden, abychom ho viděli v zápase,“řekl.

Těžko říct, jakou roli v tomto vyjádření hrály osobní vztahy. Růžička totiž nechtěl mladého Jaškina pustit ze Slavie do zámoří, a když si hráč s agentem Alešem Volkem v létě 2012 vynutili odchod, slávistick­ý šéf to označil za krok zpátky. A odmítl, že by Jaškin neměl prostor.

Růžička rezignoval kvůli podezření z korupce, jeho nástupce Vůjtek oznámil, že bude pokračovat v trendu a do reprezenta­ce zvát mladé hráče.

Je proto Jaškinova cesta volnější než dřív?

„Nebyl jsem tady, takže nemůžu hodnotit, jestli došlo k nějaké změně. Každý trenér má svoje metody,“diplomatic­ky odpověděl statný mladík. „Možná mám trochu větší šanci, ale těch kvalitních mladých hráčů je hodně. Stejně se o to budu muset porvat. I když mám větší šanci, tak to bude těžké,“uvědomuje si Jaškin. „Ale beru to určitě jako velkou výzvu. Vždycky je radost a čest hrát za Česko.“

Jaškin je každopádně zvyklý o mís- to tvrdě dřít, vždyť neměl tak raketový start jako například bývalý spoluhráč Tomáš Hertl či současný tréninkový partner David Pastrňák. „Hertlík a Pasta jsou úplně jiné typy hokejistů a jiná je i jejich úloha. Jsou to střelci, kdežto já mám svou cestu: musím si ty šance vypracovat.“

Konec v play-off? Bolestné téma

Jaškin si připsal v NHL dva starty už v sezoně 2012/2013, v dalších dvou ročnících několikrát putoval z farmy do prvního týmu a zase zpět. „Sebevědomí mám určitě větší,“říká. V minulé sezoně za St. Louis odehrál i s play-off šedesát zápasů a nasbíral 19 bodů (13+6). „Ale moje pozice se nemění: furt to bude řežba o místo. Je tam třináct vynikající­ch útočníků. Komu se nebude dařit, nebude hrát. Beru to tak a snažím se připravit co nejlíp, abych v kádru zůstal.“

Vedení Blues ještě trochu zvýšilo konkurenci, aby se neopakoval­o zklamání z loňské sezony, kdy St. Louis coby favorit vypadlo v 1. kole Stanley Cupu. „Nechce se mi o tom moc mluvit. Každý se na to snaží zapomenout a ponaučit se. Doufám, že příští sezonu to bude lepší. Tým na to máme. Snad nám noví hráči dodají šmrnc a sílu,“věří Jaškin.

Spekuloval­o se i o tom, že se do St. Louis vrátí Vladimír Sobotka. Ale nakonec zůstal v Omsku. „Čekal jsem to. On se takhle rozhodl a já nemám právo to soudit,“podotkl Jaškin.

Možná se v Rusku potkají na MS 2016. „Domácí“šampionát i zářijový Světový pohár v Torontu Jaškina motivují. „Každý reprezenta­ční turnaj je něco speciálníh­o. Lákala by mě každá akce.“

— Michael Bereň

 ??  ?? Přidá další starty? Dmitrij Jaškin v minulé sezoně NHL odehrál 60 zápasů.
Přidá další starty? Dmitrij Jaškin v minulé sezoně NHL odehrál 60 zápasů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia