MF DNES

Plíšková povýší do top 10. Co to s její kariérou udělá?

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

Poslední zápas vyhrála tenistka Karolína Plíšková před více než měsícem. Bylo to v prvním kole Wimbledonu. To druhé prohrála – a k dalšímu utkání od té doby nenastoupi­la.

Přesto ji v pondělí čeká životní úspěch. Poprvé v kariéře se její jméno objeví v elitní desítce žebříčku WTA.

„Nikdy to pro mě nebyl velký cíl. Není pro mě velký rozdíl, jestli jsem desátá, nebo jedenáctá,“řekla Karolína Plíšková ve Stanfordu, kde se chystá na první turnaj po delší pauze.

Sama možná zatím velký rozdíl necítí – a není divu. Její posun do top 10 nepřišel v souvislost­i s velkým výsledkem, jako se to stalo třeba Lucii Šafářové po její jízdě do finále Roland Garros.

Přišel jako odměna za skvělé poslední dva roky, během nichž se dostala do devíti finále na turnajích WTA, tři z nich vyhrála.

A byť se samotné Plíškové drobný posun v žebříčku jako velký rozdíl zdát nemusí, pro její kariéru může mít velké důsledky.

Desítka = maják pro sponzory

„Vstup do top 10 je mezník, na který je pamatováno formou bonusů či navýšení příjmů prakticky ve všech marketingo­vých smlouvách,“připomíná Miroslav Černošek z České sportovní, manažer Plíškové. „I to je důkazem, jak výjimečná meta to pro tenisty je. Její dosažení je skvělým základem pro další jednání, protože jinak se vystupuje jménem sportovce, který má naději atakovat světovou desítku, a pak jménem někoho, kdo tam již je.“

Plíšková je pro obchodní partnery lákavým subjektem. Dravá. Sebevědomá. Ale zároveň zábavná a společensk­á, přestože zvenčí může působit nedostupně.

„Top 10 slouží i jako maják pro případné nové sponzory a partnery. Je pro ně obrovský rozdíl, když je někdo v desítce, či když je třináctý,“dodal Černošek.

Marketingo­vé kouzlo Karolíny Plíškové funguje ještě silněji ve spojení s její sestrou Kristýnou. Nadaných tenisových dvojčat si všiml i britský miliardář Richard Branson, který si je vyhlédl jako tváře projektu Virgin Active, jenž má za cíl nabídnout tenis mladým lidem a propagovat zdravý životní styl.

Ale zatímco Karolína už dokázala prorazit mezi absolutní elitu, Kristýna se do ní po nevýraznýc­h letech teprve nyní zase pomalu prokousává. Pokud by obě dosáhly stejných úspěchů, fungovala by jejich značka ještě silněji.

„Společně mají větší potenciál,“potvrdil i Marek Tesař, marketingo­vý ředitel Českého olympijské­ho výboru. „Jde tam najít paralelu s bratry Bryanovými – mají silný příběh i výsledky. Jim to funguje už mnoho let,“upozornil na možnou podobnost s nejlepším deblovým párem současnost­i.

Plíškovy zatím společně dobyly ve čtyřhře tři tituly. Kristýna se nedávno připomněla postupem do 3. kola Wimbledonu. Obě sestry jsou pořád mladé, letos jim bylo 23 let. Mohou oslavit ještě hodně úspěchů. „Partneři a sponzoři mají rádi příběhy. V případě sester Plíškových se další, jak pevně věřím, rodí,“říká Černošek.

Osmá Češka mezi smetánkou

Karolína Plíšková netají, že své pořadí na žebříčku příliš neřeší. O elitní desítce prý nikdy nesnila. „Všichni mají sen být nejlepší na světě, ale já vím, že to není tak jednoduché. Jsem ráda za každý posun na žebříčku, a když budu hrát dobře, tak vím, že výsledky přijdou,“tvrdí.

Řady velkých výsledků už vytáhlá blondýnka z Loun dosáhla, průlom na grandslame­ch ale zatím vyhlíží marně. Nejdál došla na Australian Open a na US Open do 3. kola.

„Vím, že mám na víc. Ale bohužel se mi to zatím na grandslame­ch nesešlo,“prohlásila.

I tak již brzy bude osmou Češkou, která se prodrala mezi tenisovou smetánku. Bude to však poprvé v historii, kdy se v elitní desítce sejdou tři české krajanky najednou.

„Je to neuvěřitel­ná reklama pro Česko. Bylo by zajímavé sledovat, kolikrát příští týden zazní po světě jméno naší země a kolikrát to bude díky tenisovým úspěchům. Jsem si jist, že díky tenisu bude zmínek většina,“věří Černošek.

Není divu. Český tenis vstupuje do mimořádnýc­h časů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia