MF DNES

Vyloučení, vztek, konec!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

PRAHA Na hřiště létaly kelímky i zapalovače. Fanoušci nadávali, hrozili pěstmi a zuřivě pískali. Sparťanský stadion se cítil podvedený, že nemohl oslavit vysněný postup blíž k Lize mistrů. Ne, nepovedlo se, fotbalový osud Spartě nepřál a fanoušci křičeli na italského sudího Mazzolenih­o: „Italiano bastardo!“

Nad CSKA, bohatým klubem z Moskvy, vedla Sparta už 2:0 a cítila se euforicky. Po dvou ležérních chybách výhodu však ztratila a při skóre 2:2 se souboj o poslední předkolo Champions League znovu narovnal, protože také první zápas skončil 2:2. V tu chvíli bohužel nastaly trable, o kterých se bude dlouho vyprávět nakvašeným tónem.

1. Mazaný, ale smolný pokus náhradníka Lafaty, který z voleje pálil do tyče.

2. Přísné vyloučení špílmachra Matějovské­ho, jenž ve skluzu nejprve podrážkou trefil balon a teprve pak soupeře Fernandese.

3. Nepotresta­ný faul na Lafatu, po kterém se měla pískat penalta.

4. Navrch v 76. minutě pokus ruského reprezenta­nta Dzagojeva, který se rychle obtočil kolem strnulých sparťanský­ch stoperů a obstřelem trefil dokonale. Výhru i postup! CSKA otočil skóre na 3:2 a pro naštvanou a smutnou Spartu zbývá mise poslední pohárové záchrany, čili 4. předkolo Evropské ligy.

Český fotbal měl včera ještě jednu naději, Plzeň rozehrála odvetu s Maccabi Tel Aviv po uzávěrce tohoto vydání. Z Izraele si úřadující mistr odvezl vítězství 2:1.

Sparta měla samozřejmě daleko složitější pozici, ale v úvodu proti CSKA poslouchal­a samé kompliment­y. „Pánové, nebojte se útočit. Hrajeme aktivně,“opakoval trenér Zdeněk Ščasný a jeho chlapci makali jako o život. Frýdek agresivně odebíral míče, nigerijský útočník Fatai sprintoval, kde se dalo, a jeho kolega Krejčí jakbysmet. Útočníci Sparty vymysleli první gól, při kterém Krejčí proměnil Fataiův střílený centr z pravého křídla.

V 16. minutě už to bylo 2:0, neboť zprava prudce nacentrova­l Dočkal a Fataiův skluz přišel právě včas, aby si brankář Akinfejev srazil míč do sítě. V tu chvíli Letná bouřila nadšením a ze Sparty sálala pohoda. Leckdo už si začal pročítat jména soupeřů pro 4. předkolo: Manchester United, Valencie, Leverkusen... Kdyby po půlhodině Fatai proměnil další výtečnou akci a dal gól na 3:0, už by určitě bylo hotovo. Jenže všechno dopadlo jinak.

Zbytečné sparťanské chyby ve středu hřiště darovaly soupeři vyrovnání, které se navíc po nemilosrdn­ých verdiktech rozhodčího proměnilo v slzavý večer.

Ne, Sparta to nezvládla a teď láteří, protože je přesvědčen­á, že měla postoupit do 4. předkola Ligy mistrů.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Velký obrat Sparta měla domácí odvetu skvěle rozehranou, za prvních 16 minut přinutila brankáře CSKA Moskva Igora Akinfejeva dvakrát lovit míč ze své brány. Přesto ruský tým postoupil.
Foto: Michal Šula, MAFRA Velký obrat Sparta měla domácí odvetu skvěle rozehranou, za prvních 16 minut přinutila brankáře CSKA Moskva Igora Akinfejeva dvakrát lovit míč ze své brány. Přesto ruský tým postoupil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia