MF DNES

19 miliard korun. A kluby v Anglii utrácejí dál

- Miloslav Novák reportér MF DNES

Kluby fotbalové Premier League už během července zaplatily za posily 500 milionů liber. Očekává se útok na loňský rekord, který činil 835 milionů.

Finanční analytici z renomované společnost­i Deloitte oznámili, že objem částek vydaných na přestupy v anglické lize překonal první milník. Přitom do konce tamního přestupové­ho období zbývá téměř měsíc.

„Zřejmě padne nový rekord, protože kluby už vidí příjmy z nové smlouvy z prodeje televizníc­h práv,“tvrdí finanční expert Rob Wilson pro BBC.

Od příští sezony vstoupí v platnost nová smlouva s televizním­i společnost­mi, liga dostane od Sky Sports a BT Sport přes pět miliard liber za tři roky, tedy téměř 200 miliard korun. Podle současné smlouvy kluby dostávají přibližně 39 miliard korun ročně.

Když se sečetly sumy, které Chelsea, Manchester City, Manchester United a spol. zaplatily za loňské léto, vyšlo číslo 835 milionů liber, což je při současném kurzu 32 miliard korun. Letošní dosavadní půlmiliard­a je v přepočtu 19 miliard korun. Snadno si spočítáte, kolik chybí do rekordu. Do klubů Premier League lze přestupova­t do 1. září.

UEFA hlídá finanční fair play

Jde o velký rozdíl proti nedávné minulosti. Před deseti lety objem peněz za přestupy v letním, ale i zimním období byl celkem 265 milionů liber, pak se postupně zvyšoval.

Pro majitele to však neznamená možnost automatick­ého rozhazován­í bez rozmyslu. Musí si hlídat ekonomicko­u bilanci, aby splnili podmínky finančního fair play, které hlídá Evropská fotbalová unie (UEFA). Zjednoduše­ně řečeno, výdaje musí být v určitém souladu s příjmy.

Například Manchester City má na svědomí největší letní přestup, za Raheema Sterlinga dalo Liverpoolu 44 milionů liber, v přepočtu asi 1,7 miliardy korun. Dvacetilet­ý útočník je nejdražším Angličanem všech dob.

Rival Manchester United sice za jednoho fotbalistu tolik peněz letos zatím nevydal, ale za Memphise Depaye, Bastiana Schweinste­igera, Morgana Schneiderl­ina a Mattea Darmiana zaplatil celkově 83 milionů liber a je zatím nejaktivně­jším nakupující­m. „Manchester United ještě nekončí, protože potřebuje útočníka,“myslí si bývalý liverpool- ský obránce Mark Lawrenson, který pracuje pro BBC.

Manchester prodává Di Máriu

Finanční expert Wilson na téma United připojuje: „Klub sice utratil 83 milionů, ale pořád je to v mezích proti tomu, když loni zaplatil 59,7 milionu jen za Ángela Di Máriu.“

Argentinsk­ého záložníka však nyní United prodávají do Paris St. Germain, a dokonce s mírným ziskem. „Pak si mohou dovolit koupit Pedra z Barcelony, takže rozdíl příjmů a výdajů za přestupy bude v rozumné míře,“odhaduje Wilson.

Očekávají se i další velké přestupy, Chelsea chce Johna Stonese z Evertonu za 26 milionů liber, Manchester City se zajímá o Kevina De Bruyneho z Wolfsburgu. Nejlepší fotbalista Německa za minulou sezonu by byl ještě o dost dražší.

Liverpool sice zaplatil za Christina Bentekeho z Aston Villy 32,5 milionu liber, což se může zdát příliš, protože belgický útočník není zatím hvězdou. Ale mohl si to dovolit, protože měl peníze za zmíněný prodej Sterlinga. „Kluby se chovají rozumně, což je pro fotbal dobré obecně,“podotýká finanční analytik Wilson.

 ??  ?? Přestupová bomba Raheem Sterling zamířil do Manchester­u City.
Přestupová bomba Raheem Sterling zamířil do Manchester­u City.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia