MF DNES

Tharandtem chodila princezna, milovník Orientu i podvodník

- Jan Veselý redaktor MF DNES

Jihozápadn­ě od Drážďan leží Tharandt, město se stejnojmen­ným hradem. Tharandt je úzce spjat s naší historií. Žila tu česká princezna Zdeňka.

Byl to zvláštní moment. V čase po dešti, kdy z kopců stoupala pára, jsem se nečekaně ocitl na zajímavém místě. Cestou z Drážďan jsem nejel jako obvykle po dálnici, ale vzal to přes Freital směrem na Dippoldisw­alde. Nikam jsem nespěchal a koukal po kopcích. Po pár kilometrec­h jízdy v dešti se vyčasilo a já jsem se ocitl v městečku Tharandt. Odkudsi jsem věděl, že je tu zřícenina hradu, který ve středověku měl cosi společného s českou korunou.

V Tharandtu jsem zastavil na parkovišti, které zabírá část malého náměstí, rozhlédl se a zjistil, že ruiny jsou hned nade mnou a že cesta nemá ani půl kilometru.

Neměl jsem s sebou žádného průvodce ani datový roaming. Proto jsem si nevelké ruiny hradu jen „neinformov­aně“prohlížel a těšil se z výhledu směrem zpět k náměstí. Přímo pod hradem, spíše už vedle něj, byla v páře stoupající z lesa a z přilehlého parku zvláštní vila...

Vila Suminski

Na svahu stála stavba dost bizarní, aby byla strašideln­á a zároveň budící úsměv, dost otlučená s chybějícím­i kameny a cihlami, aby se jeden bál, že brzy spadne, přitom majestátně čnějící se svou nezvykle úzkou věží k nebi.

Sešel jsem z hradu a vilu či spíše zámeček postavený ve směsi orientální­ho stylu a novogotiky zkoumal zblízka. Kdosi krásný objekt pomalu opravuje. Podle sochařské výzdoby a podle poničených částí fasády a zahrady ho ještě čeká spousta práce a řada výdajů. Ze zvonků zjišťuji, že – byť je objekt docela rozsáhlý – jsou v zámečku tři byty. Doma se pak dočítám něco málo z historie objektu, který v Česku nebyl pořádně popsán.

Menší zámeček si vedle hradu Tharandt nechal postavit sochař Ariel von der Recke- Volmerstei­n (1831–1879) v roce 1861. O pět let později ho ale koupil polský šlechtic, malíř, sběratel umění a botanik, hrabě Michael Jérôme Leszczyc-Sumiński (1820–1898). Právě jeho jménem se zámečku dnes říká – Němci ho neznají jako zámeček Nový Tharandt, ale spíše jako vilu Suminski. A byl to právě polský vědec, kdo nechal ob- jekt přestavět po vzoru orientální­ch paláců, jež vídával na svých cestách po světě. V polských encykloped­iích, které se věnují Sumińskému, jsem se dočetl, že hrabě ukazoval stavitelům hlavně obrazy paláců ze španělské Alhambry. Dům pak šlechtic naplnil uměleckými skvosty, které skupoval po světě. Je velmi pravděpodo­bné, že v Tharandtu skončily i skvosty z Vatikánu, protože Leszczyc-Sumiński patřil k těm, jimž papež Pius IX. prodával umělecké předměty ve strachu z rabování vojsky krále Victora Emanuella II. Některé obrazy, které hrabě získal, prý také sám restaurova­l.

Leszczyc-Sumiński zemřel 26. května 1898 v Tharandtu, jeho majetek byl postupně nevlastním synem Franzem von Recum rozprodává­n. Pokud jde o vilu, tak začala střídat majitele. Například po první světové válce ji vlastnily tři rodiny, nejprve egyptský obchodník, pak v Německu proslulý podvodník a alchymista Franz Tausend, který dokázal řadě bohatých lidí namluvit, že umí vyrábět zlato, posléze židovská rodina Försterový­ch, jíž byl při arizaci majetku objekt zabaven.

Po 2. světové válce objekt zabavil stát, který ho koncem 50. let minulého století převedl na tharandsko­u lesnickou školu. Dnes je krásná, památkově chráněná, ale zdevastova­ná vila opět v soukromých rukou.

Hrad

Možná vás ale víc zajímá samotný hrad Tharandt. Dnes na vrchu nad náměstím najdeme už jen zbytky horní části pevnosti. Určitě sem ale zavítejte, jde o velmi romantické místo a vlastně na to má i „razítko“. Zříceninu hradu Tharandt totiž navštěvova­li ti, kteří o tom, co je a co není romantické, tak trochu rozhodoval­i – slavní němečtí malíři období ro- mantismu: Ludwig Richter, Caspar David Friedrich, Adrian Zingg či Carl Blechen.

Vůbec nejslavněj­ší obyvatelko­u hradu byla česká princezna Zdeňka Česká (1449–1510), která je v literatuře u nás i v Německu uváděna většinou jako Sidonie. Zdeňka byla dcerou českého krále Jiřího z Poděbrad a jeho první manželky Kunhuty ze Šternberka. A princeznin osud byl pak typický pro šlechtičnu vrcholného středověku.

Otec ji jako desetileto­u poslal do ciziny coby zástavu za mír a klid na česko-saské hranici, 11. listopadu 1459 byla totiž v Chebu podepsána smlouva o svazku malé princezny a Albrechta, syna saského vévody Fridricha II. Zdeňka se tak na čas ocitla ve výchově své budoucí tchyně, aby si po pěti letech Albrechta, tehdy už saského vévodu a význačného evropského šlechtice, vzala.

V rodině však posléze získala paní z Čech silné slovo. Prý byla zbožnou katoličkou, která nesnášela násilí, a tak odmítala o šest let staršího manžela doprovázet při válečných výpravách.

Přestože život prožila z velké části na pohodlném míšeňském hradě Albrechtsb­urg (první stavbě zámeckého typu v Evropě), po smrti manžela v roce 1500 se uchýlila na hrad Tharandt. Pro Zdeňku nechal purkrabí alespoň hrad upravit, a možná i proto se mu pak začalo říkat zámek. Tehdy už Tharandt neměl obrannou funkci při společné české a saské hranici a svůj význam definitivn­ě ztratil po smrti Zdeňky v roce 1510. Okna a dveře byly přeneseny na nedaleký Grillenbur­g, část střech o několik desítek let později na zámek Annaburg. Započalo pomalé chátrání. Definitivn­ě mohl být hrad Tharandt rozebírán po roce 1582, kdy August Saský povolil místním obyvatelům brát z hradu kámen na stavbu jejich domů.

 ?? Foto: Jan Veselý ?? Tharandt Turisté v ruinách středověké­ho hradu. V pozadí jsou zbytky paláce, který obývala i princezna Zdeňka Česká, dcera Jiřího z Poděbrad.
Foto: Jan Veselý Tharandt Turisté v ruinách středověké­ho hradu. V pozadí jsou zbytky paláce, který obývala i princezna Zdeňka Česká, dcera Jiřího z Poděbrad.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia