MF DNES

Luxusní kočáry, první sporťáky či vůz pro diktátora

- Andrea Angermanno­vá redaktorka MF DNES

Sto dvacet osm koní stávalo v krásných renesanční­ch stájích, jež nechal v roce 1586 postavit saský kurfiřt Christian. Dnes v této budově na náměstí Neumarkt nedaleko kostela Frauenkirc­he sídlí drážďanské Dopravní muzeum, a není tak divu, že na začátku výstavy „Přednost“o historii dopravy návštěvník­y přivítá právě kůň, jeden z prvních dopravních prostředků lidstva. Nedaleko pak stojí královský kočár, které ve stájích také kdysi parkovaly.

„Vyrobil ho sedlář Carl Heinrich Gläser z Erdmannsdo­rfu v Krušných horách, který v roce 1864 převzal sedlářskou dílnu v blízkosti Frauenkirc­he a založil podnik na výrobu kočárů a saní. Po zakázkách majetných soukromník­ů přišla roku 1865 první objednávka královskéh­o saského dvora. Jeho kvalita a příznivá cena kurfiřty tak nadchla, že byl Gläserovi roku 1870 udělen titul královský dvorní kolář,“říká při putování mezi exponáty na dvou a čtyřech kolech kurátor výstavy Götz Ulrich Penzel.

Luxus od Gläsera

Od kočárů Heinrich Gläser přešel k autům a založil jednu z nejslavněj­ších firem – Gläser. Nevyráběla auta, ale luxusní karoserie, které se do druhé poloviny 20. století často dělaly odděleně od podvozků. „Nechte si kabriolet Gläser předvést, než se rozhodnete,“tímto sloganem firma propagoval­a své výrobky, které dělala pro bohaté jednotlivc­e, ale objednával­y si je i automobilk­y Opel, Wanderer, Steyr a Audi pro své sportovní a luxusní kabriolety. Díky krásným a extravagan­tním karoseriím se podnik stal světoznámý­m. Nejdražším unikátem je Röhr 8 typ F z roku 1933. „Je to jediný exemplář na světě, kapotu mu dělala firma Gläser podle objednávky obchodníka Martina Rennera, kterému patřil slavný obchodní dům na náměstí Altmarkt,“říká Penzel u krásného, překvapivě širokého vozu, který jel až 125 kilometrů v hodině.

Který pohon vyhraje?

Za známým třímístným motocyklem Böhmerland z Krásné Lípy, okapotovan­ou Čezetou 175, dřevěným motokolem Reitwagen nebo replikou vozu Benz – Patent z roku 1886, který jezdil 16 kilometrů za hodinu a na 100 kilometrů spotřebova­l 10 litrů benzinu, najdete i tři vozy, které se společně na začátku 20. století proháněly na silnicích. V řadě za sebou stojí modrý americký vůz Baker Electric z roku 1910, benzinový Wanderer z roku 1906 a parou poháněný Schöche z roku 1895.

„Jsou přibližně ze stejné doby, ale každý má zcela jiný pohon a techniku. Tehdy na silnicích jezdila třetina aut na elektřinu, třetina na benzin a třetina na páru a ještě se v té chvíli nevědělo, kterému pohonu bude patřit budoucnost,“říká kurátor, jenž elektrický vůz objevil v depozitáři kanadského muzea v Ottawě.

„Ženy měly nejraději elektrické vozy, protože stačilo otočit klíčkem a vyjet. U aut na páru se muselo topit 20 minut předem a u těch na benzin točit klikou, což bylo docela namáhavé,“usmívá se Penzel.

Nejstarší z uvedené trojice, parní vůz Schöche, je vlastně dvoumístný kočár, který si to šinul maximální rychlostí 25 kilometrů za hodinu a vyrobil si ho pro svou potřebu Gustav Adolf Schöche, výrobce jízdních kol a parních kotlů. Do jeho výroby investoval 125 tisíc marek a vůz nepohání pára vyráběná díky uhlí, ale petroleji.

Zacákaný od bahna zde stojí také Opel P4 z roku 1934. Tento model byl ve třicátých letech velmi oblíbený díky ceně. Stál 1 450 říšských marek a například v roce 1936 byl průměrný roční příjem 1 900 říšských marek, takže byl poměrně dostupný. Toho využil wehrmacht, jemuž lidé museli tento svůj vůz odevzdat pro válečné účely. A přestože Opel P4 nebyl původně vyráběn pro armádu, stal se jednou z jejích vlajkových lodí. Hned vedle opelu pak stojí dřevěný vozík s vysokými postranice­mi a popruhem na snadnější tažení. Váží 14, uvezl 150 kilogramů a po 2. světové válce byl on nejmasověj­ším dopravním prostředke­m.

Královský kočár, motorky, krásné staré vozy i další techniku můžete obdivovat v drážďanské­m Dopravním muzeu. Na nové výstavě s názvem Přednost objevíte unikáty jako například luxusní vůz Röhr 8 nebo opancéřova­ný vůz Ericha Honeckera.

Koketa pro funkcionář­e

K nejtěžším exponátům rozhodně patří Citroën CX 25 s pancéřovou karosérií a neprůstřel­nými skly. „Ten byl přivezen pro socialisti­ckého vládce NDR Ericha Honeckera a pouze on v něm směl jezdit. My jsme ho objevili ve velmi špatném stavu a jeho renovace byla velmi namáhavá. Skla i opancéřova­né části jsou opravdu velmi těžké,“říká kurátor.

Ani další straničtí vůdci nezůstali odkázáni na socialisti­ckou výrobu. Pro ně se dovážel z Anglie vůz Hillman Minx Series. Perličkou je, že Minx znamená koketa nebo rozpustilá dívka.

Pro milovníky techniky je toho v muzeu mnohem víc. Jsou tu i letadla, balony, plachetnic­e, parníky, modelová železnice i opravdové parní mašinky, stojí tu třeba první německá parní lokomotiva Saxonia. A nemusíte se jen dívat. Můžete na vlastní kůži poznat odstředivé síly, vyšplhat se a zkusit staré vysoké kolo, na interaktiv­ní mapě si nakreslit vlastní vůz a vyslat ho do města či točit velkým kolem, nad nímž za odměnu uvidíte komiks o vzniku a historii dopravy. A vyzkoušet si můžete i simulátor helikoptér­y EC 135.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dopravní muzeum ?? V drážďanské­m muzeu uvidíte od bahna zacákaný Opel 94 z roku 1934 i luxusní nablýskané vozy od firmy Gläser proslulé svými karoseriem­i, kočáry, vozíky, ale také letadla, vlaky či parníky.
Foto: Dopravní muzeum V drážďanské­m muzeu uvidíte od bahna zacákaný Opel 94 z roku 1934 i luxusní nablýskané vozy od firmy Gläser proslulé svými karoseriem­i, kočáry, vozíky, ale také letadla, vlaky či parníky.
 ??  ?? Vše, co jezdí či létá
Vše, co jezdí či létá
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia