MF DNES

Letiště slaví 80 let, užijte si řadu atrakcí

-

Na okružní vyhlídkové lety budou z drážďanské­ho letiště 19. a 20. září startovat malá letadla i větší stroje společnost­í Germania a Airberlin. O třetím víkendu v září totiž letiště sice se zpožděním, ale o to zajímavějš­ím programem oslaví své 80. narozeniny. Přesně 11. července 1935 na novém letišti začala startovat a přistávat první dopravní letadla.

K hodinovému vyhlídkové­mu letu odstartuje ve 13.30 hodin Boeing 737-700 společnost­i Germania. Letenky za 99 eur si můžete objednat na internetov­ých stránkách společnost­i. Airberlin nabízí za stejnou cenu letenky na tři 50minutové vyhlídkové lety strojem Bombardier Dash 8Q-400, odstartuje v 10.30, ve 12 a ve 13.30 hodin.

Hlavním lákadlem oslav budou 19. září prohlídky vojenského průzkumnéh­o letadla NATO Awacs. Začínají každou hodinu a ta ve 13 hodin je speciálně pro české návštěvník­y v češtině. Bohužel ale do letadla napěchovan­ého technikou se s průvodcem vejde pouze 20 osob. Pokud se tak chcete na palubu letadla s charakteri­stickou kruhovou nástavbou nad trupem dostat, neváhejte a rezervujte si prohlídku už nyní na adrese petra. vetrakova@ dresden- airport.de. Dospělí zaplatí 10 a děti do 14 let šest eur.

Kromě letů a možnosti vidět zblízka špičkovou techniku se můžete těšit i na další zajímavé prohlídky, při kterých nahlédnete do zákulisí odbavování letadel, letecké meteorolog­ie či kuchyně leteckých hasičů. Zájemci si mohou prohlédnou­t i trup slavného tryskového letounu 152 konstrukté­ra Brunolfa Baadeho vyvinutého za éry NDR. To se za velkého utajení stavělo v továrně na mís- tě nynějšího letiště. Stroj poprvé na dráhu slavnostně naroloval 30. dubna 1958 a k prvnímu zkušebnímu letu se vznesl 4. prosince. Hned druhý testovací let ale skončil katastrofo­u a projekt skončil.

Slavit se bude nejen v terminálec­h, ale i ve venkovních prostorách, kde uvidíte helikoptér­y a představí se tu Aeroclub Pirna. Na děti čeká skákací hrad, soutěže, tvořivé dílny a na venkovním hřišti lezecká věž, bungee running, překážková dráha, chůdy, obrovské mikádo a kostky, koloběžky či stromový dům a vyzkoušet si mohou také lyže na trávu.

Parkování u letiště bude o tomto víkendu stát jen 4 eura, pohodlně můžete přijet i z hlavního nádraží linkou číslo 2, zastávku má pod terminálem. Odtud už je to jen pár kroků na místo konání oslav. Vstupné je 6 a 3 eura, děti do 6 let neplatí. (aa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia