MF DNES

Tipy MF DNES na zajímavé akce: slavnosti, lněný trh i světový jazz

- Andrea Angermanno­vá redaktorka MF DNES

Drážďanské slavnosti

Ve znamení umění malíře Canaletta se ponesou letošní oslavy „narozenin“Drážďan. Při městských slavnostec­h od 14. do 16. srpna si v 15 zážitkovýc­h areálech v centru města a na obou březích Labe můžete zdarma vychutnat taneční, hudební i divadelní vystoupení, vypravit se na umělecko-řemeslný trh či na noční party. Na slavnostec­h, které každoročně navštíví na půl milionu lidí, nebudou chybět atrakce pro děti, soutěže a spousta gastronomi­ckých specialit. Novinkou letošního ročníku je Karibský areál uprostřed Starého města. U kostela Hofkirche mezi Semperovou operou a zámkem vás čekají palmy a lehátka, kde vám večery zpříjemní karibské tóny, koktejly či čerstvé kokosové ořechy. Více na www.drazdany.info/stadtfest.

Hradní a městský festival Leisnig

Dny plné her, hudby, žonglérů s ohněm a loutkovou pohádkou zažijete 22. a 23. srpna na hradě Leisnig. Můžete obdivovat řemeslníky, kupce i pilné děvečky a čeledíny, kteří oživí historii města i zdejšího stejnojmen­ného hradu. Nacházejí se zhruba 70 kilometrů severozápa­dně od Drážďan, více informací najdete na www.leisnig.de.

Válka a mír na fotografií­ch

Snímky slavných válečných fotografů můžete vidět na nové drážďanské výstavě s názvem Válka a mír, která se koná do 25. října hned na třech místech. V Albertinu na snímcích uvidíte významné události od první světové války přes výbuch v Hirošimě až po éru Berlína rozdělenéh­o studenou válkou. V Rezidenční­m zámku najdete válečné záběry z let 1943 až 1945 od slavného fotografa Roberta Capy a v Japonském paláci snímky Benátek z první světové války. Ty byly vždy chráněny vodou, ale na počátku 20. století město muselo poprvé čelit hrozbě ze vzduchu. Na Benátky bylo do roku 1918 svrženo více než tisíc bomb, jež znamenaly ohrožení pro lidi i pro zdejší památky a umělecká díla. Kromě pondělí jsou výstavy otevřeny denně, vstupné do všech tří muzeí je 13 eur. Barokní zámek Rammenau, což je jediné zcela dochované rytířské panství v Sasku, o posledním prázdninov­ém víkendu opět ožije oblíbenou slavností lnu. Nádvoří zámku, okolní selské budovy i zahrada zaplní desítky krásně zdobených stánků, které každoročně přilákají 12 až 15 tisíc návštěvník­ů. Letošní 20. ročník slavností, na něž jezdí i prodejci z Čech, se koná 29. a 30. srpna od 10 do 18 hodin a najdete zde nejen kvalitní lněné látky, oblečení a doplňky, ale i další tradiční řemesla a produkty, jako třeba mýdla, šperky či bylinky. Výroba lnu, stužek i pentlí má v okolí velkou tradici, v zámku si tak můžete prohlédnou­t muzeum lnu a těšit se můžete i na módní přehlídku. Rammenau najdete 50 kilometrů východně od Drážďan, vstupné na akci je 10 a 7 eur, pro děti do 7 let 2 eura. Více informací na www.barockschl­oss-rammenau.com.

Zahrát si v zámeckém parku barokní dřevěné hry, užít si hradní festival se žongléry, drážďanské slavnosti nebo výstavu o bydlení v unikátním krušnohors­kém hornickém komplexu. To vše můžete v srpnu zažít, když vyrazíte na akce, které se konají jen pár kilometrů za hranicí.

Veletrh mezi vzácnými krušnohors­kými památkami

V památkově chráněném areálu krušnohors­ké vycezovací hutě v Grünthalu u Olbernhau se letos poprvé koná veletrh moderního bydlení a zahrady. Od 28. do 30. srpna vždy od 10 do 18 hodin se tu představí více než 80 vystavovat­elů s nejnovější­mi trendy v oblasti zahrad, květin a nábytku či s uměleckými předměty z malých manufaktur. Navíc zde můžete poznat i kus historie Krušných hor, neboť komplex vycezovací hutě v Grünthalu je jedinečným dokladem zpracování zdejších stříbronos­ných měděných rud. V areálu založeném roku 1537 se dochovaly téměř všechny původní budovy, například dům tesaře, prubíře rudy či hutní šenk. Vstupné je 5 a 7 eur, děti do 15 let neplatí. Více informací najdete na www.lebensart-messe.de/LebensArt-Olbernhau.html.

Barokní hrátky v Pillnitz

Letní rezidencí saského dvora určenou k odpočinku a oslavám býval vždy zámek Pillnitz u Drážďan. K této tradici se zámek vrací i dnes, hrátkami v barokním stylu o posledním srpnovém víkendu. Návštěvníc­i si v parku oba dny od 9 do 18 hodin mohou zahrát historické dřevěné hry vyžadující zručnost a týmovou spolupráci. Bude zde například solitér, labyrintov­é hry či hra s dřevěnými koulemi na tyčích. Pravidla her nejsou složitá a jak na to, poradí všem zájemcům zkušení hráči v historický­ch kostýmech. Vstupné je 2 a 4 eura.

Světové jazzové hvězdy v Drážďanech

Na tradičním Jazzovém týdnu v Drážďanech se letos od 6. do 15. listopadu představí hvězdy jako legendární baskytaris­ta Marcus Miller či kytarový virtuoz Estas Tonné. Předprodej vstupenek na tuto oblíbenou akci právě začal. Můžete vybírat z pestré škály hudebníků a skupin, kteří se představí s žánry od jazzu, swingu, moderny a spirituálu až po funk a soul. Vstupenky si můžete koupit na stránkách www.jazztage-dresden.de nebo přes reservix.de.

 ?? Foto: Archiv pořadatelů
Hornolužic­ké lněné trhy ?? Zábava i poučení Na zámku Pillnitz si poslední srpnový víkend užijete kratochvíl­e saské šlechty a vyzkoušíte si dřevěné barokní hry. Jak na to, poradí průvodci v kostýmech. V areálu památkově chráněné huti Grünthal vás zase čeká veletrh a ukázky...
Foto: Archiv pořadatelů Hornolužic­ké lněné trhy Zábava i poučení Na zámku Pillnitz si poslední srpnový víkend užijete kratochvíl­e saské šlechty a vyzkoušíte si dřevěné barokní hry. Jak na to, poradí průvodci v kostýmech. V areálu památkově chráněné huti Grünthal vás zase čeká veletrh a ukázky...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia