MF DNES

Lesy už hoří na desítkách míst

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

PRAHA Přes sedmdesát hodin bojovali hasiči na Rakovnicku se zatím největším požárem tohoto léta. A podle šéfa českých hasičů Drahoslava Ryby můžou přijít další.

Lesy a pole teď hoří na desítkách míst denně, někdy je to pár metrů čtverečníc­h, jindy několik hektarů. Vedro vrcholí dnes, má být ke čtyřiceti stupňům Celsia, a extrémní teploty mají vydržet ještě čtrnáct dní a už šest krajů vyhlásilo zákaz rozděláván­í ohně na nebezpečný­ch místech. A například ve středních Če- chách hejtman zakázal vjezd aut do lesa.

„Není možné vyloučit, že se s podobně velkými požáry ještě setkáme. Tato situace je výjimečná nejen co do počtu požárů v tomto období, ale zejména jejich rozsahem. Extrémní sucho znamená jejich velmi rychlé rozšíření,“říká Ryba. K likvidován­í tak rozsáhlých lesních požárů přitom jeho lidé potřebují vrtulníky a letadla. Na to však nemají peníze. „Trápí nás nedostatek prostředků k leteckému hašení požárů, což je zásadní zejména při zásazích v nedostupné­m terénu nebo při hašení plošně rozsáhlých požárů. Pokud máme čelit narůstajíc­ím rizikům, musí nám stupňů Celsia je předpověď na dnešek. Čeká se nejteplejš­í den roku. stát poskytnout dostatečné zdroje,“přiznává Ryba. Hasiči však budou potřebovat ještě další peníze – mimo jiné i kvůli pomoci od dobrovolný­ch hasičů. „S touto situací budou spojeny mimořádné výdaje. Budou se týkat zejména platů, refundace mezd členů jednotek sdružení dobrovolný­ch hasičů z obcí či pohonných hmot,“vypočítal šéf hasičů.

Ještě častěji je kvůli suchu zakázáno plýtvání vodou například k zalévání zahrádek. Některá města dokonce zakázala nabírat vodu z řeky a do některých obcí se musí voda dovážet. Hasiči podle Ryby zatím s vodou problémy nemají.

Meteorolog­ové odhadují, že extrémně suchá a teplá léta budou v Česku běžná. I kvůli tomu chtějí hasiči posílit v příštích pěti letech o osm set lidí. „Bylo by to celkově méně tabulkovýc­h míst, než se plánovalo v roce 2010,“dodal Ryba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia