MF DNES

Dlouhá story 43 tisíců bývalých bytů OKD na severní Moravě asi zvolna končí. A stává se tichým pomníkem fungování tohoto státu.

-

ní doly zvesela tunelovali, tedy vytahovali z nich peníze do svých soukromých firem pomocí nevýhodnýc­h kontraktů. V případě OKD to sice soudy po šestiletém zkoumání nedokázaly (ale pochybnost­i zůstaly), třeba u Mostecké uhelné to po letech potvrdil švýcarský tribunál.

Nejtragičt­ější selhání státu se v případě OKD odehrálo v roce 2004 při doprivatiz­aci menšinovéh­o státního podílu. Blížil se vstup do EU a vláda měla strach, aby do toho nestrkal nos Brusel. Prodej včetně ocenění podniku proto uspěchala a výsledkem byla cena 4,1 miliardy, tedy hluboko pod tržní hodnotou, možná až šestinásob­ně. Politická zodpovědno­st padá na hlavu premiéra Sobotky, tehdy ministra financí, který měl privatizac­i pod palcem.

Součástí této tragické transakce byl i prodej více než čtyřiceti tisíc bytů s podivnou podmínkou, že stávající nájemníci budou mít časově neomezené předkupní právo za směšnou cenu v průměru asi 40 tisíc za jeden byt. Kupec, společnost Karbon Invest, vše slíbil, stejně jako firma RPG Industries Zdeňka Bakaly, která OKD i s byty vzápětí od Karbonu odkoupila.

Podmínku, jakkoli nesmyslnou, stát nikdy na Bakalovi vynutit nedokázal, přes nesčetné žaloby či ústavní stížnosti. A podobně je to s odpovědnos­tí za zpackanou privatizac­i OKD: na Sobotku policie nedosáhla, obviněn je jen jeden znalec a dva státní úředníci, navíc soud stále nezačal.

A konečně stát zklamal i v tom, jak nastavil parametry v oblasti bydlení. Dlouholetá regulace nájmů zdeformova­la trh s byty a nastolila zvrácenou normu, že byt patří tomu, kdo v něm bydlí, a ten má také nárok na to si ho levně odkoupit.

V případě bytů OKD stát zklamal ve všem od A až do Z. Zasloužilo by si to pomník jako memento: netvor stát s Bakalou v sedle.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia