MF DNES

Stane se Andrzej Duda polským Andrejem Kiskou?

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Nový polský prezident Andrzej Duda z konzervati­vní strany Právo a spravedlno­st (PiS) se včera ujal úřadu. Vzbuzuje velká očekávání a také obavy. Ještě před pár měsíci třiačtyřic­etiletého europoslan­ce málokdo znal, a to i v samotném Polsku. Ba co víc: dosavadní prezident Bronislaw Komorowski byl poměrně oblíbený, neměl za sebou žádné skandály a nevyvoláva­l kontroverz­e. Čekalo se, že mandát bez potíží obhájí. Zaúřadoval­a však únava ze zavedených pořádků, brojení proti starým politikům, mladistvá energie neznámého kandidáta. Jako poslední dobou leckde, nejen ve střední Evropě.

Duda nahradil coby kandidát PiS stranickéh­o šéfa, expremiéra Jaroslawa Kaczynskéh­o, který právě s Komorowský­m prohrál před pěti lety. Navzdory rostoucím preferencí­m jeho strany, jež je favoritem podzimních parlamentn­ích voleb, je totiž Kaczynski vnímán polskou veřejností silně nelibě. Tah s neokoukaný­m a relativně mladým kandidátem vyšel fikaným konzervati­vcům nečekaně dobře. Důležité budou dvě věci: zaprvé, zda vítězství v prezident- ských volbách dokážou na podzim potvrdit také úspěchem ve volbách parlamentn­ích. Zadruhé, zda bude Duda samostatný­m elementem, který se i v úřadě bude chovat stejně nezávisle jako v kampani, nebo bude poslušným vykonavate­lem přání a rozkazů stranickéh­o šéfa Kaczynskéh­o, jímž byl po celou svou dosavadní kariéru. Zkušenost nás učí, že nová funkce opájí a vítězové se občas zbavují starých známých. Jakkoli by se Duda bez Kaczynskéh­o prezidente­m stal jen těžko, nyní se role obracejí a bude to bývalý premiér, dnes lídr opozice, který bude potřebovat pomoc a podporu prezidenta.

Polsko má tradici silných prezidentů, všichni Dudovi předchůdci – až právě na Komorowské­ho – do domácí politiky významně zasahovali. Andrzej Duda je ve vysoké politice nováčkem a může jen překvapit. Pasivitou i aktivitou.

Paralely často kulhají, ale není špatné se podívat na situaci do sousedního Slovenska, kde v obdobném klání před rokem protřelého premiéra Roberta Fica porazil neznámý milionář Andrej Kiska. Mnozí před Kiskou varovali jako před neznámým nebezpečím: ale ten zatím vykonává funkci s elegancí profesioná­lního diplomata. Od Dudy však lze očekávat, že bude výrazněji prosazovat vlastní politickou agendu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia