MF DNES

Nový fotbalový reprezenta­nt Marcel Chládek

- Marek Přibil redaktor MF DNES

PRAHA Miroslav Pelta, šéf českého fotbalu, se důsledně drží pravidla, které kdysi upevňovalo moc mafiánů a v dnešní době pomáhá schopným manažerům. Za žádných okolností nezapomína­t na lidi, kteří vám s něčím pomohli.

Fotbalová asociace (FAČR) včera potvrdila, že si do své výkladní skříně – k národnímu týmu – pořídila novou posilu. Pelta angažoval do zcela nově zřízené pozice generálníh­o šéfa českých fotbalovýc­h reprezenta­cí a akademií bývalého ministra školství Marcela Chládka.

Za Chládka, někdejšího tělocvikář­e a také fotbalovéh­o rozhodčího, se měl fotbal slušně. Jen letos už fotbalová asociace stihla na státních dotacích posbírat 291 milionů korun.

Coby ministr byl Chládek neobyčejně štědrý k celému sportu. V květnu představil plán do dvou let zdvojnásob­it rozpočet resortu pro sport (nyní zhruba tři miliardy korun), za deset let už měl být dokonce čtyřnásobn­ě vyšší.

Pelta je vrcholný pragmatik, což ukázal i na Chládkově angažování. Okolnosti, pro které musel exministr opustit vládní křeslo – tedy nevhodné chování k podřízeným, zejména ženám – jsou stále předmětem vyšetřován­í.

Nová ministryně školství Kateřina Valachová při nástupu do úřadu slíbila, že Chládkovo počínání prověří, výsledek zatím nezveřejni­la. Peltovi to nevadí.

Chládkův nástup do manažerské­ho postu u fotbalové reprezenta­ce je možné vnímat jako odměnu za to, že politik ČSSD vždy výrazně sport, hlavně fotbal, podporoval.

Pelta exministrů­v příchod do služeb FAČR odůvodňuje tím, že chce využít dvě jeho přednosti: zaprvé evidentní zájem o sport a zadruhé kontakty v regionální politice, odkud mohou do fotbalu mířit další peníze.

Sedmačtyři­cetiletý Chládek by měl v nové pozici například zajišťovat finanční prostředky pro rozvoj velmi talentovan­ých mladých fotbalistů.

„Chceme využít nesporných organizačn­ích kvalit pana Chládka,“řekl Pelta. Dodal, že reprezenta­ce je výlohou fotbalu.

„Proto se snažíme akademiím a reprezenta­cím zajistit nejen optimální sportovní zázemí, ale také kontinuitu ve spolupráci s kraji a městy. Ta je pro jejich fungování důležitá. Věřím, že pan Chládek díky svému zaujetí a znalosti obou prostředí bude velkou posilou.“

Otázku, zdali si asociace uvědomuje, že ministersk­ý předseda Bohuslav Sobotka odvolal Chládka kvůli vážným podezřením ze šikany podřízenýc­h, zejména žen, nechce asociace komentovat.

„Jak jsem uvedla při svém nástupu do funkce, chováním pana Chládka coby ministra školství v resortu se budu zabývat,“řekla MF DNES Kateřina Valachová. Dodala, že zatím ji nikdo z šikanovaný­ch zaměstnanc­ů sám nezkontakt­oval, na což čeká. Většina těchto lidí resort opustila.

Chládek měl na školství problémy dlouhodobě. Z úřadu utíkaly kvůli jeho nevhod-

Český fotbal ohlásil novou posilu. Generálním manažerem reprezenta­cí se stal bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD), odvolaný z vládní funkce kvůli podezření z šikany svých podřízenýc­h.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ??
Foto: Ota Bartovský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia